02.05.2007. / 17:09

Autor: Nacionalova redakcija

SLUČAJ BRODOSPLIT

Sudac Cambj odlučio pokrenuti istragu

Državno odvjetništvo je u svom zahtjevu istražnom centru Županijskog suda u Splitu za pokretanje istrage sredinom veljače tražilo i određenje pritvora za Mačeka, Vukasovića i Luetića, no sudac Cambj to nije prihvatio jer smatra kako oni više ne mogu utjecati na svjedoke i da su za to u proteklih godinu dana imali dovoljno vremena

Istražni sudac Županijskog suda u Splitu Neven Cambj donio je u sriejdu 2. svibnja odluku o pokretanju istrage protiv svih osam osumnjičenika iz tzv. slučaja Brodosplit među kojim su broker Drago Maček te donedavni predsjednik i član Uprave Goran Vukasović i Ante Luetić koji se terete za zloporabu položaja i ovlasti te pranje novca čime su brodogradilište oštetili za najmanje 4,7 milijuna dolara.

Državno odvjetništvo je u svom zahtjevu istražnom centru Županijskog suda u Splitu za pokretanje istrage sredinom veljače tražilo i određenje pritvora za Mačeka, Vukasovića i Luetića, no sudac Cambj to nije prihvatio jer smatra kako oni više ne mogu utjecati na svjedoke i da su za to u proteklih godinu dana imali dovoljno vremena.

Državno je odvjetništvo tražilo i privremenu zabranu raspolaganja imovinom za Dragu Mačeka, ali će, kako je novinarima kazao istražni sudac Cambj, o tome odlučiti naknadno. Objasnio je da će nakon njegove današnje odluke o otvaranju istrage protiv svih osam osumnjičenih najvjerojatnije uslijediti žalbe i branitelja i Državnog odvjetništva i tek kad današnja odluka bude pravosnažna, moći će odlučivati o privremenoj zabrani raspolaganja imovinom Drage Mačeka.

Otvaranjem istrage bit će saslušano i dosad predloženih 35 svjedoka od kojih šest živi u inozemstvu. Da bi se oni pojavili na splitskom sudu, kaže sudac Cambj, potrebna je međunarodna pravna pomoć, a to sve, uključujući i pozive za dolazak na splitski sud, ide preko Ministarstva pravosuđa.

Za svjedoke ŽDO je predložio sve članovi Nadzornog odbora Brodosplita među njima je i aktualni ministar gospodarstva Branko Vukelić.

Trojica prvoosumnjičenih Maček, Vukasović i Luetić, prema istražnom zahtjevu, svjesno su i u dogovoru, NO Brodosplita u srpnju 2005. prikazali ponudu njemačke grupacije Wessels za gradnju četiriju tankera kao jedinu ozbiljnu iako su znali da u tom trenutku postoje još dvije znatno povoljnije. Također su dva pobočna pisma, koja su potpisana zajedno s ugovorima za gradnju četiriju tankera, predstavili kao uobičajenu praksu da bi, nakon što je Brodosplit na osnovi tih ugovora na račun četiriju ciparskih tvrtaka uplatio 4,7 milijuna dolara, taj novac zaobilaznim putem završio na austrijskom računu kojim je raspolagao posrednik u poslu Drago Maček. Maček je zatim podizao novac i prebacivao ga na svoj, Vukasovićev i Luetićev račun kao i na račune ostalih osumnjičenika.

Maček, Vukasović i Luetić te predsjednik Uprave Brodotrogira Mateo Tramontana kojega se sumnjiči također za pranje novca prikriveno ugovorom s Wesselsom o školovanju kadeta, i Ivica Donko iz Mačekove tvrtke Iceberg odbacili su navode iz istražnog zahtjeva.

Maček, Vukasović i Luetić ustvrdili su kako su ugovori s Wesselsom bili iznimno povoljni za Brodosplit.

Istražni sudac Neven Cambj prošloga je tjedna završio ispitivanje osumnjičenika,

Vezane vijesti

Milanović neaktivan, Čačić u prvom planu

Milanović neaktivan, Čačić u prvom planu

Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista i bivši ministar gospodarstva, Ljubo Jurčić, izjavio je kako sadašnja Vlada ne poduzima prave mjere kako bi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika