02.05.2007. / 19:10

Autor: Martina Zeković

PRIOPĆENJE

OESS: "Mnogi zakoni o državnim tajnama proizlaze iz mentaliteta Hladnog rata"

Na Međunarodni dan slobode tiska Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi objavila u srijedu u Bruxellesu priopćenje u kojem državama članicama zamjera "pretjeranu tajnovitost" prema javnosti i medijima. Kako tvrde, mnogi zakoni o državnim tajnama proizlaze iz "mentaliteta Hladnoga rata" jer takve zakone mnoge države danas opravdavaju strahom od terorističkih prijetnji. Dalje se napominje da se uvijek ne poštuju zakoni o pravu na pristup informaciji za širu javnost i medije te da je "otvaranje nazadovalo zbog unutarnjih otpora i vanjskih čimbenika kao što je rat protiv terorizma" nakon atentata 11. rujna 2001.

"Zakoni o državnoj tajni često se koriste kako bi se prikrile informacije koje nisu povezane s nacionalnom sigurnošću. Ti su se zakoni zadnjih godina koristili protiv novinara koji su objavili informacije s oznakom najstroža tajna", piše Miklos Haraszti, predstavnik za slobodu medija pri OESS-u. Kako se ne bi dalje nastavilo "potkopavanje povjerenja javnosti niti poticalo jačanje teorije zavjera, OESS je objavio popis preporuka za poboljšanje stanja.

Vezane vijesti

Cameron u četvrtak na saslušanju o etici u medijima

Cameron u četvrtak na saslušanju o etici u medijima

Britanskog premijera Davida Camerona u idući četvrtak će saslušati povjerenstvo koje istražuje povezanost medija i vlasti, nakon skandala zbog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika