03.05.2007. / 08:30

Autor: Nina Tomljanović

WASHINGTON

Demokrati nisu uspjeli srušiti veto na zakon o ratnom financiranju

Nakon očekivanog neuspjeha demokrata u rušenju veta, kongresni čelnici obiju stranaka sastali su se s predsjednikom Bushom u Bijeloj kući kako bi pokušali naći kompromisno rješenje, kojim bi se za američke snage u Iraku i Afganistanu osigurala potrebna proračunska sredstva

U Predstavničkom domu američkog Kongresa demokratska većina kao što se i očekivalo, nije uspjela srušiti veto američkog predsjednika George W. Busha na zakon o ratnom financiranju, koji poziva na američko povlačenje iz Iraka.

S 222 glasa za i 203 protiv demokratska većina je ostala daleko ispod potrebne dvotrećinske većine glasova za rušenje predsjedničkog veta.

Senat, u kojem demokrati imaju minimalnu većinu 51-49, još nije zakazao izjašnjavanje o vetu.

Nakon očekivanog neuspjeha demokrata u rušenju veta, kongresni čelnici obiju stranaka sastali su se s predsjednikom Bushom u Bijeloj kući kako bi pokušali naći kompromisno rješenje, kojim bi se za američke snage u Iraku i Afganistanu osigurala potrebna proračunska sredstva.

"Jučer je bio dan naglašenih različitosti. Danas je dan kada možemo raditi skupa kako bi našli zajedničko tlo. Uvjeran sam da ćemo postići dogovor", pomirljivo je kazao Bush uoči susreta, što su predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi i čelnik senatske većine Harry Reid, popratili bez grimase na licu.

Sastanak je završen nakon 30 minuta, a kongresni čelnici potvrdili su samo da će se razgovori nastaviti.

"Predsjednik razumije kako postoji zaseban dio vlasti, zvan Kongres, s kojim treba rješavati stvari", izjavio je nakon sastanka Reid, dok je čelnik republikanske manjine u senatu Mitch McConnell kazao kako nisu "razgovarali o sporazumu".

Pregovori o kompromisnom rješenju trebali bi početi odmah, a predsjednik Bush je za pregovarače koji će na Capitol Hillu zastupati Bijelu kuću postavio predstojnika svog ureda Josha Boltena, savjetnika za nacionalnu sigurnost Stephena Hadleya i direktora za proračun Roba Portmana.

Od 124 milijarde dolara iz spornog zakona, oko 100 miljardi namijenjeno je vojnicima u Iraku i Afganistanu. Većina sredstava otići će za irački rat, koji Pentagon košta oko dvije milijarde dolara dnevno.

Vezane vijesti

Bespravna gradnja je i pravno i moralno pitanje

Bespravna gradnja je i pravno i moralno pitanje

Zakonski prijedlog o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama nije samo pravno nego i moralno pitanje, no s rješavanjem tog problema više ne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika