03.05.2007. / 12:04

Autor: Nacionalova redakcija

ZAGREB

Hrvatski sabor se komemoracijom oprostio od Ivice Račana

U četvrtak, 3, svibnja, Hrvatski sabor se komemoracijom oprostio od Ivice Račana, bivšeg premijera i SDP-ovog saborskog zastupnika u svih pet saziva Sabora.

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks,otvorio je komemoraciju intoniranjem hrvatske himne "Lijepa naša" i odavanjem počasti minutom šutnje.

Šeks se u govoru posebno osvrnuo na Račanovu ulogu u stvaranju prvog Ustava neovisne Hrvatske, kada je Račan predsjedavao Komisijom za ustavna pitanja.

U najvišem državnom zakonu je, naglasio je, Račanov rukopis ispisan kroz socijalne odredbe, koje svakom jamče pravo na slobodu rada, socijalnu sigurnost i zdravstvenu zaštitu te posebnu skrb za invalide.

"Ivice, ti si svoj životni put završio, ali si ga ispisao odgovorno i čestito prema svojim najbližima, prijateljima i Domovini", kazao je Šeks.

Od Račana su se oprostili i potpredsjednici Sabora Mato Arlović i Vesna Pusić.

Arlović je rekao da je Ivica Račan bio veliki čovjek, državnik i povijesna osoba koja je obilježila modernu hrvatsku povijest i ostavila neizbrisiv trag u nacionalnom pamćenju hrvatskog naroda.

Prisjetio se da je Račan, predvodeći hrvatsko izaslanstvo koje je sa slovenskim kolegama napustilo kongres jugoslavenskih komunista u Beogradu, suprostavio srpskoj ideji stvaranja Velike Srbije i hegemonističkim napadima srpskih političara okupljenih oko Slobodana Miloševića.

Dodao je da je Račan bio inicijator i sudionik stvaranja i uvođenja višestranačja i demokracije u Hrvatskoj, da je mirnim i dostojanstvenim prijenosom vlasti na prvim višestranačkim izborima 1990. stvorio temelje hrvatske demokracije i u sklopu toga otvorio put ka hrvatskoj samostalnosti.

Gubitkom vlasti Račan pristupa stvaranju socijaldemokracije i borbe za ljevicu na hrvatskoj političkoj sceni, "jer bez nje (hrvatske ljevice) ne može biti prave demokracije u Hrvatskoj", rekao je Arlović.

Prisjetio se i da je Račan predsjedavao prvom koalicijskom vladom koja je, kaže, otvorila Hrvatsku prema svijetu i povela je prema europskim integracijama.

"S tom Vladom Ivica Račan postavlja temelje unutarnjeg i međunarodnog položaja kojeg danas Republika Hrvatska slijedi, razvija i uživa u Europi", rekao je Arlović.

Za Račana je kazao i da je bio pošten čovjek iza kojega se nisu vukle nikakve afere, da je uvijek koristio argumente i poštovao snagu argumenata, a ne argument snage.

Vesna Pusić Račana je, pak, opisala kao jednog od rijetkih političara koji su politiku shvatili kao poziv i osobu s čvrstim političkim uvjerenjima.

Smatra da je Račana, unatoč njegovoj ulozi u velikim i dramatičnim preokretima, više zanimala politika svakodnevice.

"Bio je utjelovljenje politike iz koje je izbačen strah. Uspostavio je vlast koje se građani ove zemlje nisu bojali", rekla je Pusić, ocijenivši da je to možda najvažniji korak u uspostavi "normalne demokratske države".

Uz saborske zastupnike, komemoraciji su nazočili članovi Račanove obitelji, premijer Ivo Sanader i članovi Vlade, vjerski velikodostojnici i predstavnici diplomatskog zbora.

Na komemoraciji su bili i članovi bivše, Račanove vlade koji su se upisali u knjigu žalosti otvorenu u Saboru.

Pored govornice u Velikoj vijećnici postavljen je stol s Račanovom slikom s crnom trakom i buket ruža.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika