03.05.2007. / 16:11

Autor: Marijana Zrinjski

SVJETSKI DAN SLOBODE MEDIJA

SHN: "S honorarcima bi se trebale solidalirati starije kolege"

"Novinari koje poslodavci ne žele primiti u stalni radni odnos, a već godinama rade kao honorarci, uz pomoć svojih već zaposlenih kolega trebaju vršiti pritisak na poslodavce da ih prijave. Isto tako honorarcima savjetujemo da se okupe i drže zajedno kako bi lakše zaštitili svoja elementarna prava", kazala je za Nacional glavna tajnica Sindikata novinara Hrvatske, Marinka Boljkovac u četvrtak povodom Svjetskog dana slobode medija. Ukazala je i na kako kaže, zabrinjavajući podatak da je u nekim medijskim kućama u Hrvatskoj zabranjeno okupljanje zaposlenika u sindikat. "Sindikat nije izmišljen u socijalizmu već u kapitalizmu kako bi se zaštitila prava radnika, i to pravo na udruživanje nitko ne smije osporavati", kazala je.

U povodu Svjetskog dana slobode medija, Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) upozorili su na loš profesionalni položaj i sve veću nesigurnost novinara u hrvatskom društvu ističući da je po broju novinarskih žrtava 2006. bila najpogibeljnija godina u povijesti svjetskog novinarstva. Pozivajući se na Deklaraciju Skupštine europske novinarske federacije (EFJ), HND upozorio na još zamjetan utjecaj javnih vlasti na nacionalne javne medije kao što su HRT i Hina, na uređivačku politiku Vjesnika, te osobito na lokalne medije, što bi moglo opteretiti i pregovore Hrvatske s EU-om. HND također je upozorio novinare, urednike i vlasnike medija na činjenicu da i mediji učestalo krše nacionalna, vjerska, seksualna prava pojedinaca i skupina, zatim prava djece i maloljetnika te naglasio da se dostojanstvo novinarskog posla mjeri obranom prava najslabijih i najugroženijih članova društva.

Izvršni odbor SNH poziva sve novinare i medijske radnike u Hrvatskoj da u četvrtak, 3. svibnja, s "Pet minuta gromoglasne tišine" od 11,55 do 12 sati upozore poslodavce, nadležne organe i javnost na svoje nezadovoljstvo sve lošijim uvjetima za profesionalni rad i sve većom nesigurnošću rada u medijima, kako onim velikim u vlasništvu stranih kompanija ili države, tako i u malim koji su izloženi dodatnom pritisku lokalnih moćnika.

Vezane vijesti

Plinio Cuccurin prijetio novinaru Glasa Istre pa mu 'zario prste u bicepse'?

Plinio Cuccurin prijetio novinaru Glasa Istre pa mu 'zario prste u bicepse'?

Predsjednik udruge Ladonja Plinio Cuccurin večeras je uoči skupštine te udruge u pulskoj Zajednici Talijana verbalno napao novinara dnevnika "Glas… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika