03.05.2007. / 17:52

Autor: Marijana Zrinjski

HRVATKA-MAĐARSKA

Predsjednik Mesić ugostio mađarskog kolegu Laszla Solyoma

Bilateralni odnosi Hrvatske i Mađarske, sa sve većim naglaskom na gospodarsku suradnju, i pristupanje Hrvatske euroatlantskim integracijama bile su glavne teme razgovora predsjednika Stjepana Mesića i njegovg mađarskog kolege Laszla Solyoma koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj. Predsjednik Mesić je odnose dviju zemalja ocijenio "kontinuirano dobrim, prijateljskim i partnerskim, koji mogu poslužiti kao model dobrosusjedskih odnosa".

"Posebice smo razgovarali o dva najvažnija područja suradnje, energetici i izgradnji cestovne i željezničke infrastrukture", rekao je Mesić u izjavi novinarima nakon razgovora sa Solyomom. Dodao je i da je Hrvatska zainteresirana za intenziviranje suradnje u turizmu i zaštiti okoliša, te je prihvatio poziv Solyoma da se pridruži "inicijativi zelenih predsjednika" čija je zadaća upozoravati na goruće probleme zaštite okoliša, poput stakleničkih plinova i GMO-a.

Njegov gost također je istaknuo važnost cestovnog povezivanja, pojasnivši pritom da je Mađarska itekako zainteresirana ne samo za povezivanje s Rijekom već i za cestovni koridor 5 C, te suradnju na području opskrbe naftom i plinom. Za Mađarsku je, kako je kazao, vrlo važna prekogranična suradnja, spomenuvši inicijativu za očuvanje obale rijeke Drave i uvrštavanje dijela Podravine i Kopačkog rita na popis svjetske baštine.

"Mađarska bezuvjetno podržava ulazak Hrvatske u EU i NATO. Učinili smo sve kako bi Hrvatska sljedeće godine dobila pozivnicu za Sjevernoatlantski savez, a isto smo učinili kako bi se pristupni pregovori Hrvatske odvojili od turskih pregovora", potvrdio je Solyom.

Solyom je izrazio nadu da će se pomoć mađarskoj zajednici u Baranji povećati jer je taj kraj "za vrijeme rata uvelike stradao, a obnova je išla nešto sporije nego u drugim područjima".

Tijekom svog posjeta predsjednik Solyom razgovarat će i s predsjednikom Vlade Ivom Sanaderom, te s predsjednikom Sabora Vladimirom Šeksom.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika