04.05.2007. / 09:57

Autor: Marijana Zrinjski

PROSVJEDI U IZRAELU

Unatoč pritiscima Olmert ostaje

"Nisi uspio, odi kući", tu su rečenicu u četvrtak u Tel Avivu jednoglasno izgovarali deseci tisuća prosvjednika zahtijevajući ostavku sadašnjeg izraelskog premijer Ehuda Olmerta kojeg se tereti za neuspjeh u ratu protiv Hezbolaha prošlog ljeta u Libanonu. Naime prema izvješću parlamentarnog povjerenstva koje je istraživalo taj rat, Olmert snosi svu odgovornost za neuspjeh, odnosno odgovornost za nemoć Izralela da skrši vojni moć Hezbolaha što je rezultiralo povlačenjem izraelske vojske s juga Libanona.

Iako su ostavke prijašnjih dana dali brojni članovi njegove stranke uključujući ministricu vanjskih poslova Tzipi Livni, čelnika parlamentarne koalicije Avigdor Yitzhaki i drugi, a mnogi u stranci zatražili su njegovu ostavku, Olmert se ne želi povući s premijerskog mjesta. "Osobno sam u vrlo neugodnoj poziciji, ali imam više od 60 godina i puno iskustva. Naučio sam preuzimati odgovornost za svoje postupke", kazako je preko svojeg glasnogovornika Jacoba Galantija.

Zbog nastale krize izraelski je parlament Knesset u četvrtak održao izvanrednu sjednicu kako bi raspravio pitanje istražnog povjerenstva. Čelnik opozicijskog Likuda, Benjamin Netanyahu zatrtažio je prijevremene izbore navodeći kako zemlja treba novo vodstvo.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika