04.05.2007. / 16:40

Autor: Marijana Zrinjski, Martina Zeković

PREDSJEDNIČKI IZBORI U FRANCUSKOJ

Royal:"Pobjeda Sarkozyja dovest će do nasilja u Francuskoj"

"Francuska riskira da ponovno dođe do nasilja i brutalnosti ako na nedjeljnim izborima pobijedi desno orijentirani Nicolas Sarkozy", rekla je u petak socijalistička kandidatkinja za predsjedničko mjesto Segolene Royal. Zadnji dan službene kampanje, ankete su pokazale da je Sarkozy u velikoj prednosti pred Royal, koja je optužila bivšeg ministra unutarnjih poslova za laganje i podjelu Francuske. "Moja je odgovornost upozoriti ljude na rizik koji donosi njegova kandidatura što bi moglo uzrokovati nerede u zemlji. Glasanje za Sarkozyja je opasan izbor. Nakon televizijske debate, ankete su pokazale da Sarkozy vodi sa 54.5 posto, dok Royal zaostaje sa svojih 45.5 posto.

Analitičari smatraju da bi novi gubitak socijalista, koji nisu osvojili predsjedničko mjesto još od Francoisa Mitterranda 1995., moglo izazvati krizu u stranci koja nije prošla drastične reforme koje su provele druge ljevičarske stranke u Europi.

Royal tvrdi da se istraživanju javnog mnijenja ne može vjerovati. Na početku kampanje, ona se nije željela obraćati svom suparniku, ali s vremenom koje je išlo protiv nje, promijenila je taktiku i počela ga nemilosrdno napadati. Međutim, na sve njene optužbe o Sarkozyjevim lažima, on bi se samo nasmijao i odgovorio da njezina loša volja proizlazi iz loše biračke podrške Royal.

Kampanja za drugi krug predsjedničkih izbora završava u subotu u ponoć. Neke francuske prekomorske kolonije glasat će prije završetka kampanje, dok će ostatak Francuske glasati u nedjelju. Francuska ima 44.5 milijuna registriranih glasača. Biračka mjesta zatvorit će se u 18 sati po srednjoeuropskom vremenu. Ovi izbori označavaju generacijski pomak obzirom da je 74-godišnji Chirac otišao u mirovinu nakon 12 godina vlasti, a Sarkozy i Royal u svojim 50-ima, prvi put se kandidiraju za predsjedničke izbore.

Naime, televizijsko sučeljavanje francuskih predsjedničkih kandidata, koje je u četvrtak navečer pratilo više od 20 milijuna gledatelja, nije donijelo pobjednika, a oba kandidata su se proglasili pobjednikom. Ankete provedene prije i poslije debate pokazala su da ishodi sučeljavanja u kojem je Segolene Royal napadala Sarkozyja čitavih dva i pol sata koliko je debata trajala, nije utjecao na birače, pa se i dalje 53 posto birača odlučuje za Sarkozya. Ipak treći čovjek francuske predsjedničke utrke, Francois Bayrou za francuski list Le Monde nakon debate kazao je da će glasati za Sarkozija.

Kandidati su u debati samo petnaest minuta razgovarali o vanjskoj politici, a o uličnim protestima koji su prije dvije godine harali u Francuskoj nisu rekli niti riječ. Segolene Royal koja je djelovala prilično uzrujano pa joj je protukandidat govorio da se smiri, prigovarala je kako je njegova stranka dokazala nesposobnost navodeći visoku stopu nezaposlenosti u Francuskoj i manju sigurnost građana. On se pak držao superiorno, prikazujući se kao kandidat koji za razliku od socijalista, problemima radnika, tržišta i konkurencije, pristupa realno.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika