04.05.2007. / 15:50

Autor: Nacionalova redakcija

GOSPODARSTVO

Vlada poduprla niz projekata za razvoj Zagrebačke županije

'Hrvatska Vlada ostaje pri svojoj odluci da sudjeluje u sufinanciranju najma zagrebačke Arene, ako se bude gradila po modelu javno-privatnog partnerstva, ili kroz pomoć u rekonstrukciji Doma sportova', kazao je premijer Sanader

Hrvatska Vlada je u petak u Zaprešiću održala sjednicu na kojoj je poduprla niz projekata vezanih uz razvoj Zagrebačke županije, pojedinih općina i gradova, a kao glavna tema je bila sufinanciranje zagrebačke Arene, na što je premijer Sanader izjavio: ''Hrvatska Vlada ostaje pri svojoj odluci da sudjeluje u sufinanciranju najma zagrebačke Arene, ako se bude gradila po modelu javno-privatnog partnerstva, ili kroz pomoć u rekonstrukciji Doma sportova''.

"Mi ćemo ostati pri našoj odluci da pomognemo svim gradovima, njih šest, u kojima će se odigrati Svjetsko prvenstvo u rukometu za dvije godine", rekao je Sanader nakon sjednice Vlade u Zaprešiću.

Poručio je pritom da Vlada, u slučaju gradnje zagrebačke Arene, neće ulaziti u rasprave oko komunalne infrastrukture, "rotora, šoping centra i slično". "To nije naš posao, to je posao Grada Zagreba", rekao je Sanader, podsjetivši da je u razgovorima sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem dogovoreno da Vlada pomogne ako se gradnja Arene realizira javno-privatnim partnerstvom.

Podsjetio je također da bi Vlada u tom slučaju za najam Arene godišnje davala oko 3,5 milijuna eura, na 25 godina. Ako ne dođe do tog projekta, Sanader je najavio da će Vlada podržati drugi, alternativni projekt, a to je, kaže, rekonstrukcija Doma sportova.

"Moguće je da država ide u financiranje 50 posto najma ili u rekonstrukciju Doma sportova", zaključio je Sanader.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u četvrtak se usprotivio prijedlogu ugovora koji su za gradnju Arene ponudile tvrtke Ingra i TriGranit. Gradu je, naime, neprihvatljivo da koristi samo dvoranu, a da komercijalne i poslovne sadržaje prepusti dvjema tvrtkama, da se odrekne komunalne naknade, kao i da osigura komunalnu infrastrukturu (dva rotora, tramvajsku prugu do Laništa, most) na okolnom zemljištu koja nije u direktnoj vezi s izgradnjom dvorane već s budućim trgovačkim centrom.

Bandić je Ingri i TriGranitu dao rok od tjedan dana za reviziju ugovora, te najavio da će, ne postigne li se dogovor, Grad ići na drugo rješenje, ali nije kazao o kojem se riješenju radi. Vlada je dala potporu projektima cestovne infrastrukture, a ministar financija Ivan Šuker izrazio je zadovoljstvo što je Zagrebačka županija donijela izmjene prostornog plana, što je važno i za projekt velikogoričke obilaznice i za autocestu Zagreb-Sisak.

Potporu Vlade dobio je i projekt vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda na području Bistre, za što će se u razdoblju do 2011. godine osigurati 89 milijuna kuna. Grad Zaprešić od Hrvatskog fonda za privatizaciju dobit će nekretnine ukupne vrijednosti oko devet milijuna kuna za izgradnju sportskih terena i potrebe vatrogasne postrojbe.

Vlada je poduprla i niz projekata vezanih za izgradnju i proširenje poduzetničkih ili radnih zona, od Ivanić Grada i Velike Gorice do Općine Rugvica. Potporu su dobili i projekti izgradnje i dogradnje niza škola, prenamjena domova HV-a u Dugom Selu (za smještaj Pučkog otvorenog učilišta i knjižnice) i u Jastrebarskom (za smještaj Glazbene škole i drugih kulturnih djelatnosti). "Politika je Vlade da, što se tiče zaštite okoliša i poštovanja najviših standarda, nema popusta nikome, bez obzira je li riječ o Plivi, Karlovačkoj pivovari ili Ini", poručio je Sanader, odgovarajući na pitanja o mjerama za zaštitu okoliša vezano za Plivu koja u Savskom Marofu gradi novi pogon. Gospodarstvenici su upozorili na probleme neusklađenosti hrvatskih propisa s europskim, zbog čega izvoze, ali ne mogu dobiti poslove u Hrvatskoj.

Premijer se pred gospodarstvenicima pohvalio pozitivnim makroekonomskim pokazateljima, uz ostalo i rastom proračunskih prihoda u prvom tromjesečju za 15,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Sjednici Vlade prethodio je susret premijera Ive Sanadera i članova Vlade s čelnicima i gospodarstvenicima Zagrebačke županije

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika