04.05.2007. / 16:34

Autor: Nina Tomljanović

VATIKAN

Papa Benedikt XVI i Khatami podupiru međunarodnu konferenciju u Iraku

Vatikan se nada kako će ovi razgovori dalje umanjiti napetosti s muslimanima diljem svijeta nakon Papinih opaski o islamu i nasilju prošle godine

Potporu konferenciji o Iraku u Sharm el-Sheikhu, potvrdivši nužnost "snažnih inicijativa međunarodne zajednice" na Bliskom istoku izrazili su Papa Benedikt XVI i bivši iranski predsjednik Mohammad Khatami.

Papa je Khatamija, koji je u posjetu Italiji primio u privatnu polusatnu audijenciju u Vatikanu.

"Glede stanja na Bliskom istoku, potvrđena je nužnost snažnih inicijativa međunarodne zajednice, poput ove koja se ovih dana odvija u Sharm el-Sheikhu", stoji u priopćenju.

Vatikan se nada kako će ovi razgovori dalje umanjiti napetosti s muslimanima diljem svijeta nakon Papinih opaski o islamu i nasilju prošle godine.

Papa i Khatami su razgovarali i o "dijalogu između kultura kako bi se prevazišle teške napetosti koje obilježavaju naše vrijeme" te o uvjetima u kojima živi kršćanska zajednica na Bliskom istoku, priopćio je Vatikan.

Odnosi između muslimana i kršćana narušeni su nakon što je Benedikt naveo riječi bizantskog cara koji je dijelove nauka proroka Muhameda označio kao "zla i nehumana" posebice njegovu zapovijed da se "vjera širi mačem". Benedikt je kasnije izrazio žaljenje što je navod uvrijedio muslimane.

Vezane vijesti

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Ivan Milovan, čiju je ostavku od službe pastoralnog upravljanja Porečkom i Pulskom biskupijom prihvatio papa Benedikt XVI., rekao je danas za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika