06.05.2007. / 14:30

Autor: Nina Tomljanović

RATNI ZLOČIN

Odgovorni za zločin u Srebrenici još uvijek rade u policiji BiH

Navedene sumnje o umiješanosti djelatnike SIPA-e u ratne zločine temelje se na činjenici da su njihova imena na popisu 892 osobe koje je kao izravne sudionike srebreničke operacije evidentiralo posebno državno povjerenstvo

Direktor Agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA), Sead Lisak potvrdio je da je dvadesetak pripadnika SIPA-e sudjelovalo u operacijama na području Srebrenice u srpnju 1995. godine, u kojima su pripadnici vojnih i policijskih postrojbi bosanskih Srba pobili oko osam tisuća Bošnjaka, tu informaciju u nedjelju prenosi sarajevski dnevni list ''Oslobođenje''.

Lisak je pojasnio kako je Centar za istraživanje ratnih zločina koji djeluje pri ovoj agenciji nedavno dobio zadaću dodatno provjeriti prošlost dvadesetorice njenih zaposlenika.

Također dodaje kako je u ožujku on osobno Tužiteljstvu BiH proslijedio informaciju o 11 djelatnika SIPA-e za koje postoji sumnja da su sudjelovali u ratnim zločinima, uključujući i one na području Srebrenice. Među njima se nalaze i dvojica visokih dužnosnika SIPA-e, načelnik Obavještajno-financijskog odjela Siniša Karan i zapovjednik postrojbe za osiguranje državnih objekata Milenko Tepavčević.

Tužiteljstvo BiH do sada je odgovorilo kako Karan u njihovim dokumentima nije evidentiran kao počinitelj ratnih zločina. Još uvijek se ispituje prošlost Milenka Tepavčevića koji bi mogao biti odgovoran za likvidaciju 42 civila iz okolice Sarajeva no to za sada neće utjecati na njegov status u SIPA-i a obzirom da suspenzija može uslijediti samo u slučaju podizanja optužnice.

Navedene sumnje o umiješanosti djelatnike SIPA-e u ratne zločine temelje se na činjenici da su njihova imena na popisu 892 osobe koje je kao izravne sudionike srebreničke operacije evidentiralo posebno državno povjerenstvo.

"Oslobođenje" tvrdi kako postoje sumnje da je 11 osoba s tog popisa zaposleno u Graničnoj policiji BiH.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika