07.05.2007. / 11:25

Autor: Stjepan Marković

UKRAJINA

Julija Timošenko najavila povratak zastupnika u parlament

Stranka Julije Timošenko nakon izbora 2006. godine postaje druga stranka u parlamentu, no u znak protesta njezinih 125 zastupnika povlači se iz parlamenta

Julija Timošenko najavila je povratak svojih zastupnika u Vrhovnu Radu, donji dom ukrajinskog parlamenta, kako bi se razriješila politička kriza u zemlji koja je nastala kada je predsjednik Viktor Juščenko raspustio parlament i najavio nove parlamentarne izbore. Ovome se usprotivio premijer Viktor Janukovič optuživši ga za protuustavno ponašanje.
Njih dvojica sukobili su se za vrijeme "narančaste revolucije" u kojoj je Julija Timošenko imala vrlo važnu ulogu, naime ona je nakon revolucije kao predsjednica najjače stranke postala premijerka. No nakon razlaza s Juščenkom povukla se iz vladajuće koalicija koja se raspada te 2006. godine dolazi do novih parlamentarnih izbora na koji Janukovičeva stranka Regija osvaja najviše mandata te on postaje premijer. Stranka Julije Timošenko nakon izbora 2006. godine postaje druga stranka u parlamentu, no u znak protesta njezinih 125 zastupnika povlači se iz parlamenta koji ima 450 zastupnika.
"Spremni smo učiniti ustupke kako bi s koalicijskim partnerima pronašli kompromisno riješenje i zaustavili ovu krizu" rekla je Julija Timošenko.

U petak 4. svibnja predsjednik Juščenko i premijer Januković dogovorili su održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora što je predstavljalo napredak i početak rješavanja krize u kojoj se Ukrajina našla.

Vezane vijesti

Španjolska je jednostavno bolja

Španjolska je jednostavno bolja

Premda je ogled Španjolske i Francuske u četvrtfinalu Europskog prvenstva ponudio slab i siromašan nogomet, španjolski izbornik Vicente Del Bosque… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika