Objavljeno u Nacionalu br. 599, 2007-05-08

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Meso na žrtvu Ataru

Vatra je među bogovima i ljudima postala sveta i svi su se molili njezinu ocu Ataru, zaštitniku pravde i sloge među ljudima i zemljama, u svakoj kući i svakom gradu

Veljko BarbieriVeljko BarbieriVeliki Mitra, bog Sunca i božanskog poretka u svemiru i na Zemlji, kojeg su podjednako štovali Perzijanci, Indijci, Grci i Rimljani, imao je samo jednog pravog prijatelja, sjajnog Atara, boga vatre i pravde među ljudima, gradovima i zemljama, plemenitog i božanskog sina Gospodara mudrosti, dobrog Zurvanova drugorođenog blizanca, Aruha Mazde, o kojem je već bilo riječi. Kroz mnoge su bitke i pustolovine prošla ta dvojica, a plameni je Atar uvijek jahao na svetom konju za Mitrinim dvokolicama, čuvajući nebeskog druga od opasnosti, posebno onih koje su na njega vrebale s leđa. Premda su obojica bili besmrtni, događaj koji je odredio njihov, a posebno Atarov život, zbio se u doba šestogodišnje vladavine kralja Yime, koji je iznenada potpao pod zao utjecaj Atarova strica, strašnog Gospodara mraka, Angra Mainua, tako da ga je napustila vjerna supruga, zaštitnica kraljeva, Božanska Slava. Ali baš se na nju okomio novi kraljev zaštitnik, Angrijev sluga, otad muž dviju Yiminih i Slavinih kćeri, grozni demon Azhi Daka. Kako bi je zauvijek utamničio, zamolio je za pomoć boginju svih voda hirovitu Suru Ahanitu. Tako barem piše na prastarim glinenim pločicama: “Njoj je strašni Azhi Daka ponudio u zemlji Bawri ili Babilonu na žrtvu stotinu pastuha, tisuću goveda i deset tisuća janjaca i svinja.




Zauzvrat je zamolio da ga nagradi Božanskom Slavom, govoreći: ‘Daruj mi taj plijen, o, dobrostiva Adrvi Sura Ahanita! Zauzvrat ću iz svih sedam Karshveresa, iz svih sedam zemalja, istjerati ljude i pomoći ti da ih sve potopiš.“ I tko zna kako bi se provela Zemlja i s njom nesretna Božanska Slava, koja je zbog mračnih opsjena svog jednom plemenitog muža kralja Yime već izgubila svoje kćeri, da demonove molitve nisu čuli Mitra i Atar. Jer na sreću, zli je Daka tako strasno molio da se potresao cijeli svod pa su oni, čuvši glas zla, odmah mogli pohitati u Bawri i sukobiti se s troustim Azhijem. Zatekli su ga kako tjera stada i krda žrtvenih životinja prema golemom oltaru uz koji je već prijetila zazorna Ahanita, mahnitajući valovima u vlatima svoje kose, stežući uza se nesretnu Božansku Slavu. I već ju je predavala strašnom Azhi Daki, kad progovori, kako je također zapisano na istim pločicama, neustrašivi i vatreni Atar: “Smjesta je puštaj jer ona je odsad pod mojom zaštitom, ti, trousti Azhi Daka! Ako samo takneš Božansku Slavu, ući ćemo ja i moja vatra u tvoju utrobu, jadniče, rasplamsat ćemo se u tvojim trima ustima, tako da više nikada nećeš moći nasrtati na Sedam zemalja i na ovaj Svijet koji je stvorio moj otac Mazda, niti ćeš ikada više moći nauditi Dobru i njegovim pravednim načelima.“ Povuče Azhi ruke koje je bio pružio prema Slavi, poboja se za svoj život i utekne glavom bez obzira. Toliko ga je prestravio Atar. Od toga je dana vatra među bogovima i ljudima postala sveta i svi su se molili njezinu ocu Ataru, zaštitniku pravde i sloge među ljudima, gradovima i zemljama, i to u svakoj kući, u svakom gradu, na svakoj planini, pa nije bilo čovjeka koji mu na žrtvu, umjesto zloj Ahaniti, nije prinosio meso. Ako je bio imućniji veće, a ako je bio siromah, sitnije komadiće, već kakve je mogao pribaviti. Svi su izgovarali istu molitvu: “O, Atare, sine Ahura Mazde! Ti si doista dostojan žrtve i obožavanja. Primi stoga iz naših kuća naše meso i naše molitve.“ I Atar je bio zadovljan. Štitio je pravedne i branio njihove domove, a ponekad bi Mitri žrtvovao bika.

Slavonska svinjetina u kulenu

Na 5 dag domaće svinjske masti kratko propirjajte po 5 dag luka, slanine i paprike te po 10 dag kulena i kuhane šunke. Kad zazlati, dodajte 1 sjeckani kiseli krastavac, dva usitnjena kuhana jaja, žlicu slatke paprike i 2 dl mljevene rajčice. Uljutite sjeckanim feferonom pa vežite s 1 dl bijela vina. Kad ugusti, dodajte 1 kg prepečenih ploški svinjskog fileta pa pustite da se sve prožme. Na kraju posolite i pospite trakama kulena i šunke. Ukrasite sjeckanim peršinom i služite s domaćim rezancima.

Tava od teletine i povrća

Na 2 dl maslinova ulja zazlatite sjeckanu kapulu, tikvicu, patlidžan i 6 režnjeva češnjaka. Dodajte 0,5 kg kocaka telećeg buta, 5 dag domaće pancete u trakama i 2 dl mljevenih pomidora. Pustite da sve pirja i kuha, a kad meso omekša a umak ugusti, začinite prstohvatom naribane kore limuna, posolite i popaprite te služite sa skuhanim njokima koje ste posuli sjeckanim koprom.

Vezane vijesti

Zadnji Barbierijev 'Kanconijer'

Zadnji Barbierijev 'Kanconijer'

Pisac i kulinarski ekspert Veljko Barbieri objavio je posljednji, četvrti svezak književnog i gastronomskog bestselera Kuharski kanconijer u izdanju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika