07.05.2007. / 15:42

Autor: Martina Zeković

SAD

Četiri tornada zadesila Kanzas i usmrtila 10 osoba

U Greensburgu, u kojem živi 1.800 ljudi, 90 posto kuća i poslovnih prostora uništio je tornado brzine 265 km/h. Ipak, ovaj se tornado ocjenjuje slabijim od Katrine

Spasilačke ekipe u nedjelju su tražile preživjele nakon što je ubojiti tornado poharao mjestašce Greensburg u Kanzasu. Do večeri nije pronađena niti jedna mrtva ni ranjena osoba. Za sada je poznato da je devet osoba poginulo u tornadu, a najmanje ih je 50 ranjeno. Drugi tornado koji se pojavio nedaleko od Greensburga, usmrtio je još jednu osobu, dok su tri osobe u teškom stanju.

U Greensburgu, u kojem živi 1.800 ljudi, 90 posto kuća i poslovnih prostora uništio je tornado brzine 265 km/h. Ipak, ovaj se tornado ocjenjuje slabijim od Katrine.

Vojska i zračne patrole organizirani su kako bi tražili preživjele i raskrčili ruševine. Stanovnik Greensburga Bruce Foster od tornada se skrivao u podrumu svojih susjeda. "Kuća se počela tresti, a prašina je padala po nama. Bubnjići u ušima su nam počeli pucati i zatim se odjednom sve smirilo. Izašli smo iz podruma, a kuće više nije bilo. Ništa nije ostalo, niti komad namještaja", rekao je Foster.

Predsjednik Bush proglasio je događaj velikom katastrofom, te odobrio pomoć na federalnoj razini. Osim tornada koji je Kanzas zadesio u petak, još su tri tornada zabilježena u subotu navečer u istoj regiji. Centralni dio Kanzasa zadesile su i poplave tako da su četiri okruga proglasila stanje katastrofe. Sezone tornada u SAD-u obično traju od ožujka do ranog srpnja, odnoseći u prosjeku 70 žrtava godišnje. Najsnažniji tornado pojavio se u ožujku 1925. godine, usmrtivši 689 osoba u državama Missouri, Illinois i Indiana.

Vezane vijesti

Dvoje poginulih u tornadu u Oklahomi

Dvoje poginulih u tornadu u Oklahomi

U tornadu, koji je tijekom noći pogodio grad Woodward u američkoj državi Oklahomi, u nedjelju su poginule dvije osobe, a nekoliko je ozlijeđeno,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika