Objavljeno u Nacionalu br. 599, 2007-05-08

Autor: Ante Pavić

TOP STIPENDIJA 2007.

Osječki studenti su kod prijava najuporniji

U Staroj gradskoj vijećnici u Osijeku prošli tjedan je predstavljena Top stipendija za Top studente i sve njene ovogodišnje novosti, a promocija je pobudila interes potencijalnih kandidata za najveću stipendiju u RH

Top studenti Ivan Vazler, Borko Baraban i Vlatka Čuljak sa zamjenikom osječko-baranjskog župana Danijelom Srbom i gradonačelnikom Antom ĐapićemTop studenti Ivan Vazler, Borko Baraban i Vlatka Čuljak sa zamjenikom osječko-baranjskog župana Danijelom Srbom i gradonačelnikom Antom ĐapićemU toploj prostoriji Glavne dvorane koja se nalazi u drvenom potkrovlju Gradske vijećnice u Osijeku, proteklog je tjedna predstavljena šesta redom Top stipendija za Top studente koju organizira tjednik Nacional u suradnji sa svojim partnerima. Osim članova akademske zajednice, predstavnika Grada i županije, predstavljanje je pobudilo interes i nekolicine studenata, potencijalnih kandidata za ovu najveću stipendiju u Hrvatskoj. Oni su se prije početka prezentacije zabrinuto raspitivali je li glavni uvjet za dobivanje stipendije maksimalni prosjek ocjena 5,0. Nakon što su razuvjereni činjenicom da su dobitnici stipendije i studenti s prosjekom od 4,4, mirno su saslušali predstavljanje do kraja. Na početku se nazočnima obratio osječki gradonačelnik Anto Đapić koji je kazao kako je ovo izvrsna prilika za iskazati podršku ovoj inicijativi od strane gradskih vlasti: “Mi Osječani možemo biti ponosni što iz našeg grada dolazi nekoliko dobitnika ove vrijedne stipendije. Mislim da je veliki uspjeh ove akcije što je Sabor, na inicijativu Vlade ukinuo porez na stipendije. Grad će pomoći ovoj akciji u skladu s mogućnostima.” S njim se složio i Danijel Srb, zamjenik osječkobaranjskog župana Krešimira Bubala koji je čestitao dobitnicima stipendije i iskazao poštovanje Nacionalu i tvrtkama koje su prepoznale važnost ulaganja u znanje: “Obrazovanje je preduvjet uspješnog gospodarstva i zato tvrdim da nikada nije dovoljno podrške obrazovanju sa svih razina vlasti. Imat ćemo onoliko niži standard koliko nam bude nisko obrazovanje. Da se to ne bi dogodilo, moramo poticati znanstvene novake i studente, a ova akcija je idealni primjer takve podrške.”

AKADEMSKA ZAJEDNICA: osječki prorektori Drago Žagar, Rudolf Emert i Dražen Barković, dekan Elektrotehničkog fakulteta Radoslav Galić i dekan Građevinskog fakulteta Vladimir SigmundAKADEMSKA ZAJEDNICA: osječki prorektori Drago Žagar, Rudolf Emert i Dražen Barković, dekan Elektrotehničkog fakulteta Radoslav Galić i dekan Građevinskog fakulteta Vladimir SigmundStudenti Vlatka Čuljak i Borko Baraban, osječki dobitnici stipendije kazali su da im je drago što svoju daljnju akademsku karijeru mogu nastaviti znajući da netko cijeni njihovu izvrsnost i da se njihov trud u obrazovanju isplati. “Top stipendiju sam dobila iz drugog pokušaja i nisam mogla vjerovati kada su pročitali moje ime kao dobitnice. Poručujem svim studentima da se nastave truditi jer će se njihova izvrsnost prije ili kasnije isplatiti”, kazala je Vlatka Čuljak. Na prezentaciji je bio i bivši Top student Ivan Vazler koji je kazao da mu je stipendija vrijedna 4 tisuće kuna mjesečno tijekom akademske godine, i koja je u nekim slučajevima veća od mjesečnih primanja roditelja studenata, pomogla u daljnjem školovanju te danas radi kao znanstveni novak na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Osijeku. Cilj akcije predstavljanja Top stipendije za Top studente u gradovima je jačanje uloge lokalnih vlasti u potpori ovakve akcije i davanje potpore završenih studenata u traženju kasnijeg zaposlenja kako bi ostali u svojim rodnim gradovima i svojim stečenim znanjima pomagali u njihovu razvoju.

Do sada je stipendirano čak 115 studenata sa svih hrvatskih sveučilišta. Ono što ovu stopendiju razlikuje od ostalih, osimGradonačelnik Osijeka Anto Đapić s voditeljicom Top stipendija Ninom Šmigmator i osječkim prorektorom Dragom ŽagaromGradonačelnik Osijeka Anto Đapić s voditeljicom Top stipendija Ninom Šmigmator i osječkim prorektorom Dragom Žagarom po visini sredstava koje dobije pojedini student, jest i činjenica da dobitnici Top stipendije ne moraju vraćati sredstva nakon što diplomiraju, niti imaju obveze prema ijednom partneru akcije, a to su najveće tvrtke u Hrvatskoj, poput INA-e, Ingre, Podravke, Diners Cluba i HRT-a. Akciju aktivno prate i podržavaju Ministarstvo znanosti i sporta, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva i Hrvatska gospodarska komora.

Top stipendija za Top studente doživjela je i promjenu u vizualnom identitetu čiji je novi logo radila poznata hrvatska tvrtka Bruketa i Žinić, a u svome uzglavlju ima znak za forward kakav se može vidjeti na svim video i audiouređajima i želi poručiti da studenti s Top stipendijom mogu samo ići naprijed u svojem znanstvenom usavršavanju. Nina Šmigmator, voditeljica projekta, najavila je nove projekte u budućnosti o kojima će uskoro biti više riječi. Sljedeće predstavljanje akcije održat će se u Rijeci 9. svibnja u 11 sati u Gradskoj vijećnici na Korzu.

Vezane vijesti

Predstavljena internetska stranica o komarcima

Predstavljena internetska stranica o komarcima

Na Odjelu za biologiju osječkoga Sveučilšta Josipa Jurja Strossmayera danas je predstavljena internetska stranica o komarcima u Osijeku. Pročelnik… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika