07.05.2007. / 16:59

Autor: Marijana Zrinjski

IZBORI U TURSKOJ

Abdullah Gul povukao kandidaturu

Turski predsjednički kandidat vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP), šef turske diplomacije Abdulah Gul, nedjelju je očekivano povukao svoju kandidaturu izjavivši kako je besmisleno i dalje se natjecati budući da su pobornici sekularne države po drugi puta u devet dana bojkotirali njegov izbor u parlamentu, odnosno izašli su iz dvorane prije glasanja o njegovoj kandidaturi.

U nemogućnosti da izaberu novog predsjednika republike zbog krize između vlade i pobornika sekularne države, među kojima je moćna turska vojska, turski zastupnici počeli su u ponedjeljak raspravljati o reformi Ustava kojom se predviđa odabir predsjednika na općim izborima. Uz podršku male oporbene stranke, Stranke majke domovine, Stranka pravde i razvoja premijera Recepa Tayyipa Erdogana vjeruje u usvajanje reforme. Te dvije stranke raspolažu većinom od dvije trećine mjesta u parlamentu (ukupno ih je 550), koliko je potrebno za mijenjanje Ustava. Osim izravnog izbora predsjednika u dva kruga na mandat od pet godina obnovljiv samo jednom, umjesto sadašnjih jedinstvenih sedam godina, prijedlog izmjena predviđa održavanje općih izbora svake četiri umjesto pet godina.

Inače, političke tenzije u Turskoj izbile su nakon što se vojni vrh, sklon sekularnoj državi, izjasnio protiv kandidata AKP-a Gula, bliskog islamskim krugovima, a vrhovni sud Turske poništio je prvi krug glasanja za predsjednika države u parlamentu gdje je kandidat vladajuće stranke bio Gu.

Iako se Gul povukao iz izborne utrke to ne znači da ga njegova stranka poslije parlamentarnih izbora u srpnju, ne može ponovo nominirati za predsjednika.

Vezane vijesti

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan upozorio je u utorak da će njegova zemlja uzvratiti svaki put kada Sirija povrijedi njezinu granicu, pošto je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika