Objavljeno u Nacionalu br. 599, 2007-05-08

Autor: Maroje Mihovilović

UPITNO RATOVANJE BRITANSKOG PRINCA

Princ Harry ugrozio Britance u Iraku

PRINC HARRY odlučan je da nakon završetka vojne akademije pođe na borbene zadatke u Irak, ali zapovjedništvo oklijeva jer će zbog njega doći do eskalacije borbi

PRINC HARRY s kraljicom Elizabetom II. i njenim suprugom 2005. u Windsoru nakon molitve u kapelici Sv. JurjaPRINC HARRY s kraljicom Elizabetom II. i njenim suprugom 2005. u Windsoru nakon molitve u kapelici Sv. JurjaZnačajno se komplicira situacija oko odlaska princa Harryja, unuka britanske kraljice Elizabete II., mlađeg sina britanskog prijestolonasljednika princa Charlesa i preminule princeze Diane, s njegovom postrojbom u Irak. Princ Harry je nedavno završio britansku vojnu akademiju Sandhurst, te je postao aktivni pripadnik britanske armije u svojstvu drugog poručnika, što je najniži časnički čin u britanskoj vojsci. Prvi dijelovi njegova puka Blues and Royals već su krenuli za Irak gdje će zamijeniti puk Queen’s Royal Lancers na zadacima u južnom dijelu zemlje uz granicu s Iranom. Harryjev puk trebao bi u Iraku ostati šest mjeseci, a on je tamo upućen da kontrolira granicu s Iranom u slabo nastanjenom pustinjskom području. Princ Harry izvježban je da kao niži časnik zapovijeda patrolom oklopnih vozila i prati događaje na granici. On bi bio na čelu patrole od četiri laka izviđačka oklopna vozila tipa “Scimitar”, od kojih svako ima posadu od tri vojnika, tako da bi Harry zapovijedao jedanaestoricom vojnika.

Iako je svojedobno načelnik glavnog stožera britanske vojske general sir Richard Dannatt odobrio da Harry ode u Irak, što Harry svim srcem želi, Dannatt se sada počeo kolebati jer se boji da bi Harry tamo mogao biti ubijen ili otet, a bila bi katastrofa kada bi se tako nešto dogodilo princu trećem po redu na listi nasljednika britanskog prijestolja iza njegova oca princa Charlesa i njegova starijeg brata princa Williama. Nakon što je objavljeno da će tamo uskoro stići princ Harry, situacija se počela dramatično mijenjati i pogoršavati za britanske trupe. Opće je uvjerenje da je razlog upravo to što je najavljeno da Harry tamo dolazi. U britanskim medijima čuju se tvrdnje kako je uopće bilo pogrešno i neodgovorno razmišljati da se Harry pošalje u vojnu zonu, jer je sama ta najava dodatno ugrozila ne samo Harryja nego i britanske vojnike koji se tamo već nalaze, što se vidi po povećanom broju žrtava među britanskim vojnicima u Iraku. Samo prošlog mjeseca poginulo ih je 11, od toga dvije žene, a to je najveći broj poginulih britanskih vojnika u Iraku u jednom mjesecu. Najviše zabrinjava činjenica da su zabilježene prve žrtve među britanskim vojnicima upravo u području gdje bi trebao patrolirati Harry.


Harry je završio u vojsci prije svega stoga što nije bio ni za što drugo. Škola mu je išla katastrofalno, a elitnu privatnu gimnaziju u Etonu završio je samo zato što su mu neki nastavnici pisali školske zadaće. Za studij nije imao nikakvog interesa jer su ga zanimale samo zabave. Ipak, ustanovilo se da ga zanimaju vojnici, parade, pa su ga poslali u Sandhurst gdje se prilično istaknuo. Kada se približio kraju studija, počeo je javno govoriti kako mu je najveća želja da služi svojoj domovini kao vojnik na ratištu, te je javno tražio da ga pošalju u Irak, prijeteći da će demonstrativno napustiti vojsku ako mu ta želja bude uskraćena. Nakon što je u travnju 2006. završio studij u Sandhurstu, Harry se odlučio pridružiti puku Blues and Royals - Plavih i kraljevskih, kako se naziva postrojba koja služi kao konjička straža kraljevske obitelji. Harry jako voli konje, pa se zato odlučio za tu postrojbu, a drugi je razlog to što će tako moći biti blizu svoje obitelji, pa bi čak mogao čuvati stražu svojoj baki, kraljici Elizabeti II.

No ta postrojba ne služi samo za davanje ceremonijalne straže kraljevskoj obitelji, nego i za mnogo ozbiljnije vojne zadaće, jer je riječ o interventnoj pukovniji koja sudjeluje i u vojnim operacijama. Ta pukovnija u sastavu je 1. mehanizirane brigade, vrlo moćne i važne postrojbe britanske vojske, za koju se znalo da na nju dolazi red da ode u Irak u proljeće 2007. To je značilo da bi na tu opasnu misiju trebao otići i Harry. On je uostalom u intervjuu što ga je prošlog rujna dao u povodu svojeg 21. rođendana izjavio da je on sasvim spreman da ode služiti i na bojištu kada jednom završi njegov kadetski status. Uostalom, dokazivao je on, i drugi članovi kraljevske obitelji služili su u ratovima, pa ne vidi razloga zbog čega ne bi i on.

Posljednji član britanske kraljevske obitelji koji je kao časnik sudjelovao u borbama bio je za Falklandskog rata 1982.Princ Harry po svaku cijenu želi ići na borbene zadatke, ali se zapovjedništvo boji da će prisutnošću u Iraku ugroziti suborcePrinc Harry po svaku cijenu želi ići na borbene zadatke, ali se zapovjedništvo boji da će prisutnošću u Iraku ugroziti suborce Harryjev stric, princ Andrew, srednji sin britanske kraljice Elizabete II. On je sudjelovao u vojnim operacijama kao pilot helikoptera. Slučaj princa Harryja, kao i slučaj princa Andrewa, ali i nekih drugih članova kraljevske obitelji u ranijim generacijama, pokazuje zanimljivu redovitu pojavu koja prati kraljevsku obitelj već dulje vrijeme. Uvijek se mlađi sinovi suverena ili sinovi njegova nasljednika princa od Walesa odlučuju za vojnički poziv, ponegdje po vlastitoj želji, ali ponegdje i zbog potrebe kraljevske obitelji, koja u svakoj generaciji slanjem mlađe braće u vojsku želi pokazati privrženost vojsci i obrani domovine.

Doduše, i od najstarijih sinova, dakle, budućih suverena, očekuje se da dobiju vojno obrazovanje, pa i oni odlaze u sklopu svojeg školovanja na vojne akademije. Tako je i Harryjev stariji brat William krenuo nedavno, nakon što je diplomirao povijest umjetnosti i zemljopis na jednom elitnom i zahtjevnom sveučilištu u Škotskoj, na vojni studij u Sandhurst, ali on neće postati profesionalni vojnik. I njihov otac Charles pohađao je vojnu akademiju, plovio je na ratnim brodovima, čak i zapovijedao jednim ratnim brodom, naučio pilotirati, a sada je počasni zapovjednik jedne pukovnije, ali je to bio samo dio obrazovanja potrebnog vjerojatnom budućem kralju, a ne priprema za vojni poziv. Charlesov mlađi brat princ Andrew naprotiv otišao je u profesionalne časnike, te je dugo godina proveo u vojsci na raznim dužnostima, pri čemu je sudjelovanje u Falklandskom ratu bilo najopasnije razdoblje njegove vojne karijere.

Nekada davno su i suvereni ili prinčevi od Walesa sudjelovali u ratovima, neki su kraljevi čak izgubili život u bitkama, ali sada im se zbog državnih potreba to više ne dopušta. Posljednji britanski kralj koji je sudjelovao u ratnom okršaju bio je George VI., otac današnje kraljice Elizabete II., koji je vladao Engleskom od 1936. do 1952., no on se našao u okršaju u vrijeme kada se još uopće nije pretpostavljalo da će zahvaljujući neočekivanom spletu okolnosti on jednom stupiti na britansko prijestolje.

George VI. bio je drugi od petero sinova kralja Georgea V. George V. je za princa od Walesa i svojeg nasljednika po tradiciji proglasio svojeg najstarijeg sina Edwarda, dok se njegov drugi sin Albert George, budući George VI., bavio nekim manje važnim zaduženjima vezanim uz dinastiju. Svi sinovi Georgea V. dobili su određeno vojničko obrazovanje, a oni najstariji upravo su stasali za vojsku kada je izbio Prvi svjetski rat. Princ Edward of Walesa zahtijevao je da bude poslan na frontu, ali mu to nije dopušteno zato što bi bio težak udarac za nacionalni ponos i moral ako bi on nastradao, bio ranjen, ubijen ili zarobljen. Zato su ga - iako je bio časnik - držali daleko od fronte. Nisu se, međutim, tako odnosili prema njegovu mlađem bratu Albertu Georgeu, koji je završio mornaričku akademiju te je kao mladi časnik poslan na bojni brod “Collingwood”. Taj je brod sudjelovao u nekim važnim pomorskim okršajima, pa tako 1916. i u najvećoj pomorskoj bici Prvog svjetskog rata, kod Jutlanda, velikom okršaju u Sjevernom moru cjelokupne britanske i njemačke flote. “Collingwood” je u toj bici ispalio 84 granate, a iako je i sam bio pod vatrom, nije bio pogođen niti je imao žrtve. Budući kralj zapovijedao je prvom topovskom kulom na pramcu broda.

Nakon rata George se demobilizirao i bavio humanitarnim radom među djecom. Njegov stariji brat je 1936., nakon smrti njihova oca kralja Georgea V., stupio na prijestolje kao kralj Edward VIII. No dogodilo se nešto neočekivano. Zato što je bio ludo zaljubljen u jednu razvedenu Amerikanku, kojom se nije smio oženiti zbog dinastičkih razloga, Edward VIII. je nakon samo 11 mjeseci vladavine abdicirao da bi mogao biti sa ženom koju voli. Naslijedio ga je njegov mlađi brat George, koji nije bio pripreman za kralja. Zanimljivo je da je njihov mlađi brat vojvoda od Kenta bio posljednji član britanske kraljevske obitelji koji je kao časnik poginuo za rata. Dogodilo se to 1942., kada je njegov avion, kojim je letio na Island, pao u Škotskoj. Vojvoda od Edinburgha, suprug kraljice Elizabete II., Harryjev djed, također je sudjelovao u ratu. On je za Drugog svjetskog rata bio mornarički časnik, te je služio na bojnim brodovima “Ramillies” i “Valiant”, a na tom brodu kao zapovjednik odjela reflektora jako se istaknuo 1941. u Sredozemlju u noćnoj bici kod rta Matapana, kada je britanska flota potukla talijansku.

Sada je i na Harryja došao red da ode u rat. Glavni stožer britanske vojske pažljivo je razmotrio tu njegovu želju u konsultaciji s kraljevskom obitelji, pa je prošle godine zaključeno da bi za monarhiju bilo vrlo nezgodno kada bi ispalo da se Harryja ne šalje u Irak jer je tamo opasno, a druge časnike njegove generacije šalje da oni tamo riskiraju život. Jedna bliska prijateljica njegova starijeg brata Williama, koja je s njim bila na vojnoj akademiji u Sandhurstu, a koju je i Harry dobro poznavao, nakon završetka akademije upućena je kao obavještajni časnik u Irak, te je tamo poginula prošlog mjeseca.

General Dannatt je na kraju odlučio da Harry ode u Irak, čak je sve aranžirano tako da bude na ratištu, ali na mjestu gdje je najmanje opasno. Južni dio Iraka oko Basre, gdje je raspoređena britanska vojska, mirniji je od drugih dijelova zemlje, tamo je bilo mnogo manje napada, a posebno je mirno bilo upravo pustinjsko područje uz granicu s Iranom. Na tamošnje patrole uopće nije bilo napada, pa je stoga odlučeno da se Harry uputi upravo tamo, u vojnu bazu Maysan. No nakon što je to objavljeno, odjednom su se napadi na britansku vojsku umnogostručili, čak i u području Maysana.

PRINC HARRY s djevojkom Chelsy Davy prati Svjetski kup u kriketu u travnju ove godinePRINC HARRY s djevojkom Chelsy Davy prati Svjetski kup u kriketu u travnju ove godineU posljednje vrijeme pobunjenici su se počeli koristiti sasvim novom tehnologijom napada na oklopna vozila. I sada ih najviše napadaju uz pomoć paklenih strojeva koje stave uz cestu, a potom daljinski aktiviraju. No sada su to posebne konstrukcije, navodno iranske, pa nakon njihove eksplozije prema oklopnom vozilu usmjere užareni metal koji rastopi oklop i ubije posadu. Takvi su napadi prvo zabilježeni u srednjem dijelu Iraka protiv Amerikanaca, kojima su nanijeli najveće gubitke u posljednje vrijeme, ali se sada bilježe i na jugu Iraka protiv Britanaca. Prvo je prošlog mjeseca tako napadnuto oklopno vozilo tipa “Warrior”, u kojem su poginula četvorica britanskih vojnika, a prije nekoliko tjedana je tako uništen i jedan “Scimitar”, upravo onakvo vozilo u kakvom bi trebao biti Harry, a tada su poginula dva britanska vojnika. To je zabrinulo generala Dannatta, koji je odlučio da se s Harryjevim odlaskom pričeka. Službeno se tvrdi da on još smatra da Harry može ići u Irak, ali da je njegov osobni odlazak odgođen samo zato da pripadnici njegove postrojbe na terenu izvide situaciju, smjeste se i uspostave sigurnosne mjere, pa će tako biti lakše brinuti se i za njegovu sigurnost. U britanskom tisku se tvrdi da se ozbiljno razmišlja o tome da se ograniči Harryjev izlazak iz baze, te da će mu se dati samo činovnički posao u stožeru brigade bez odlaska na teren. On je time jako nezadovoljan, te traži da sudjeluje u operacijama. Nedavno je u novinskom intervjuu izjavio da je spreman dati i život za domovinu, a najnakladniji britanski tjedni tabloid News of the World otkrio je da je čak napisao i oporuku kome ostavlja svoju imovinu koja se procjenjuje na 13 milijuna funti. Konačnu odluku hoće li Harry doista ići u Irak krajem mjeseca će donijeti Dannatt, kada potpuno bude sagledana situacija na terenu, te kada se procijeni koliko će Harryjev odlazak u Irak biti opasan ne samo za njega nego i za njegove kolege. Uz to, apsurdno je da će zbog Harryja njegova postrojba morati trošiti resurse i ljudstvo da bi štitila njega umjesto da obavljaju stvarne vojne zadatke u Iraku. Harry je uvijek za obitelj, dinastiju i državu bio problem, a sada je problem i za vojsku.

Vezane vijesti

Nizozemski princ spašen iz lavine u Austriji

Nizozemski princ spašen iz lavine u Austriji

Nizozemski princ Johan Friso stradao je u lavini u zapadnoj Austriji, ali spasilačke su ga ekipe izvukle i sad je u kritičnom, ali stabilnom stanju,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika