Objavljeno u Nacionalu br. 599, 2007-05-08

Autor: Berislav Jelinić

SARAJEVO PROTIV ZAGREBA

Nova runda carinskog rata BiH i Hrvatske

MINISTAR poljoprivrede RH Petar ČobankovićMINISTAR poljoprivrede RH Petar ČobankovićOvog tjedna u posjet kolegama iz Hrvatskog sabora dolazi Delegacija Komisije za vanjsku trgovinu i carine Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Na tom sastanku bosanska strana inicirat će razgovor o smanjenju vanjskotrgovinskog deficita između Hrvatske i BiH, kako bi se uravnotežila trgovinska razmjena dviju zemalja. Predstavnici bosanskohercegovačke strane nezadovoljni su jer je trgovinska razmjena već cijelo desetljeće u korist Hrvatske, a smatraju i da Hrvatska diskriminira robe iz BiH. Ako se ne postigne dogovor, Komisija za vanjsku trgovinu i carine Parlemantarne skupštine BiH predložit će uvođenje carina na robe iz Hrvatske, odnosno ukidanje nulte stope na robe iz Hrvatske koja je zasad na snazi. Jerko Ivanković Lijanović, jedan od članova te komisije, o tomu je za Nacional izjavio: “Hrvatska diskriminira bosanskohercegovačke izvoznike, a postojeći sporazum je takav da se naša strana zbog deficita u razmjeni godišnje odriče više od 100 milijuna eura prihoda od carinskih nameta, dok se Hrvatska strana odriče puno manjeg iznosa. To treba uravnotežiti, jer je to u interesu obiju strana. U razgovorima nećemo pristati na eventualno ucjenjivanje hrvatske strane međunarodnim institucijama. Interesi obitelji Lijanović s ovim pitanjem nemaju nikakve veze, jer to najbolje demantiraju postojeći podaci o izvozu.“ Dvije su zemlje bile na pragu trgovinskog rata u proljeće 2005. a neki su politički krugovi sumnjali da su tu carinsku krizu u velikoj mjeri inscenirali u poduzetničkoj obitelji Lijanović. Oni su to i tada demantirali, a trgovinski odnosi dviju zemalja nisu znatno narušeni. Hrvatska strana danas se uopće ne uzbuđuje nedavnim najavama svojih kolega iz BiH.


Petar Čobanković, ministar poljoprivrede i šumarstva, izjavio je potkraj prošlog tjedna za Nacional da se nada kako taj problem neće opet eskalirati, jer bi to najviše štetilo samoj BiH: “Poduzmu li korake koje najavljuju, to bi BiH moglo koštati isključenja iz Cefte. Taj sporazum vezan uz Ceftu jedan je od rijetkih u kojima se BiH počinje uključivati u međunarodne ekonomske integracije. Nadam se da će naši kolege iz BiH shvatiti da bi time sebi napravili medvjeđu uslugu.“ Čobanković tvrdi da Hrvatska nije kriva za deficit u robnoj razmjeni, a za svoje tvrdnje, uvjeren je, ima i prilično čvrste argumente.

Vezane vijesti

Kosor: Čobanković mi nije najavio da će otići iz politike

Kosor: Čobanković mi nije najavio da će otići iz politike

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor izjavila je danas kako joj potpredsjednik stranke Petar Čobanković nije najavio da će otići iz politike te da s… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika