Objavljeno u Nacionalu br. 599, 2007-05-08

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Silvija i Goran od yutela do mobitela

Totalni kaos u Kuginoj kući, gdje svi vole Pariz

DnevnikNedjelja, HRT 1, 19.30

Voditelj Goran Milić počinje i završava emisiju predsjedničkim izborima u Francuskoj. Sve u redu, to je događaj dana i prva vijest, osim na seljačkim televizijama (npr. Novoj TV, kojoj je najvažnije da je umro Novković senior). Sve bi s HRT-ovim "Dnevnikom" bilo u redu da se Miliću i nama javlja jedan novinar. Vjerovali ili ne, najprije u prvoj minuti "Dnevnika" Damir Matković zlorabi video-vezu da nam, s Eiffelovim tornjem iza sebe, recitira o tome kako je na internet-stanicama sa sjedištem izvan Francuske već popodne javljeno da je Sarkozy pobjednik, a onda nam, pola sata kasnije, isto to, ali mobitelom (sic!) javlja manijakalno ambiciozna i totalno izbezumljena staričica Silvija Luks, posvemašnja prijateljica, prija i druga G. Milića. Prilično je bizarno da se netko iz Pariza javlja mobitelom, ali kad je o drugarstvu Milića i gđe Luks riječ, ništa nije nemoguće. Povezivao njih Yutel ili mobitel, ovo dvoje slijepaca ostaje slijepo za sve što je u vezi makar i s trunčicom profesionalne etike, jer samo netko totalno neprofesionalan može u "Dnevnik" uključiti mobitel amaterke iz Pariza.
Posebno je zanimljiva njena bliskost sa Sarkozyjem, posvjedočena u njenoj specijalno nepotrebnoj emisiji o predsjedničkim kandidatima, kad se vidjelo da im ona ne može prići na udaljenost manju od kilometra. I sada takva ekskluzivna ona javlja da on dolazi u izborni stožer i da je opušten, što znači da je pobijedio. Njegovi suradnici gledaju u ekrane i viču, što opet sigurno znači, ističe ona, da je "Sarko" pobijedio.

Gledajući i slušajući Milića, Matkovića i Luksovu, a sve to za svega 69 KN mjesečne pretplate, čovjek se ne može oteti dojmu da je večeras i Miliću bilo mjesto u Parizu, jer i on zna francuski. Istu je pogrešku nedavno napravio tobožnji cvjećar Šekoranja, kad je na tv-jelo i piće pozvao Gabi i Arsena, a nije i njihovog malog sina Matiju, a trebao je, jer i on bi si rado nekaj popil.


V.d. glavnog ravnatelja HRT-a g. Vanja Sutlić ml. trebao je sa Prisavlja u Pariz danas poslati sve živo što zna francuski, jer nema smisla da se jedino krvoločna baka i HRT-u žestoko isplativa Hrvatica Silvija Luks kolje s mlađim kolegom Damirom Matkovićem za koricu kruha i to u najgledanijoj emisiji, pred očima nacije. Ima neke više pravde u tome da se njen vrlo televizičan mobitel izborio za zadnje mjesto u "Dnevniku", obično rezervirano za razna čuda i svakovrsne male dogodovštine. Umjesto teleta sa dvije glave konačno se pojavilo nešto jednako strašno: neraskidiva povezanost novinarstva i drugarstva Silvije Luks i Gorana Milića.

U sriduSrijeda, Nova TV, 21.55

Govorilo se o novom propisu: banke će, uz pristanak građanki i građana, imati crnu listu onih koji ne mogu dobiti kredit, jer su prezaduženi, tj. nisu vratili svoj kredit ili su jamci pa ne vraćaju tuđi kredit, a trebali bi. Sudac Ćeramilac i troje gostiju potpuno su, u uzaludnu svrhu atraktivnosti i veće gledanosti, zanemarili činjenicu kako se na dužnički popis dolazi samo na vlastiti pristanak, tj. ako vas banka ljubazno zamoli, a vi kažete svoje konačno da.
Voditelj i gosti totalno bi zastranili da nije bilo komičara Davora Dretara zvanog Drele. On je jedini sažeo životno iskustvo svojeg omiljenog tzv. malog čovjeka kojemu je kredit prijeko potreban, ali ga nikad ne će dobiti, jer banke doživljavaju razinu njegove kreditne sposobnosti, kaže on, slikovito i karikirano, ovako: "Ja više nemrem ni prolaziti kraj banke, jer službenici izlaze van i pljuju po meni.". Zatim je u svojem kraćem izlaganju, više puta prekidanom ovacijama publike, ali ne i opomenama predsjedavajućeg suca Ćeramilca da će isprazniti dvoranu, upozorio na prijeku potrebu objavljivanja spiska slobodnih i sposobnih jamaca, a na kraju je posebno podvukao uzaludnost truda onih koji nude kredite bez jamaca, jer Zagorci kažu fućkaš ti kredit koji moraš sam vraćati.

Dnevnik Nove TVNedjelja, Nova TV, 19.15

Vijest da je umro Novković senior ponukala je kadrove Nove TV na malo živog novinarskog rada. Kameru u ruke, pa trk po izjave Danijele Martinović, Miše Kovača, Miroslava Lilića i ekskluzivni brzojav Severine Vučković o velikom gubitku. Za razliku od Nove, Stara TV se ograničila na tradicionalno nepismeni nekrolog iz pera g. Ante Batinovića, što je razumljiv propust, jer je urednik Goran Milić cijelo poslijepodne mobitelom razgovarao s gđom Luks koja je u Parizu zapela u nekoj birtiji punoj galame, pa mu se upalila ušna školjka itd. Jedina nevolja za Novu TV bila je u tome da je i Novković umro u nedjelju, baš kao i Račan. Tada su Novaci ozbiljno kasnili za HRT-om (Starom TV), što im se i danas zamalo dogodilo. Pošto su emisiju počeli tužnom viješću, najavili su prilog, ali umjesto njega morali su nam pročitati ispriku. "Evo, poštovani gledatelji, kako nam javljaju iz režije, naš prilog još nije spreman", oglasila se potresena Marija Miholjek, voditeljica s one Nove TV kojoj je i teško bolesni Račan prebrzo umro, a gdje ne će zdravi Đorđe Novković, pomisliše gledatelji. Nije prošla ni minuta, a kobni prilog je bio spreman prije nego što se itko, osim osoblja u režiji Nove TV, uspio ozbiljnije uzrujati.

ShpitzzaNedjelja, HRT 1, 21.59

Voditelji su se promijenili značajno na bolje, ali mudro rukovodstvo emisije nije još stiglo popraviti i novinarske priloge. Novinarstvo je ostalo jednako prazno i pretenciozno, kao da emisiju vode Branka Kamenski i Danijel Despot, a ne Mario Petreković i Nikolina Pišek, naše nove tv-zvijezde. Bogu hvala, DD-a nam više nema ispred kamera, još samo da njegov pronicljiv duh ne bude jedini začin raznoraznih izvješća koja ni pas s maslom ne bi pojeo, pa smo na konju (a ne više na psu). Svaku hvalu zaslužuje materijal o čudnim gledateljima modnih revija u Zagrebu, ovaj put na Fashion Weeku. U prvom redu ne sjede, kao u bijelom svijetu, kupci - tj. osobe koje bi mogle imati neku konkretnu vezu s događajem koji promatraju, nego, znate i sami, da sad ne nabrajamo imena.

Odmori se, zaslužio siNedjelja, HRT 1, 21.06

Glumac Ivo Gregurević, poslije bogate filmske karijere, sada iz epizode u epizodu pretvara smiješni lik zajedljivog i zlovoljnog oca obitelji Marka Kosmičkog u svoju životnu ulogu, bar se tako to čini nama neupućenim tv-gledateljima. Moderna žena g. Kosmičkog (savršena Vera Zima, uostalom, svi su savršeni) ovaj put je svojem konzervativnom mužu kupila "3PLET", tj. komplet koji se sastoji od jednih tamnih prugastih hlača i tri sakoa kričave boje - zeleni, crveni i žuti. Njegove muke s tajnim presvlačenjem u normalnu odjeću i ostalim raznim načinima da se riješi neželjenog dara, na kraju su nagrađene s još dva komada "Tripleta", što gledateljevu sućut s Kosmičkim pojačava do razmjera o kojima bi neki drugi glumac mogao samo sanjati.

Vezane vijesti

Visoka državna izaslanstva položila vijence na Mirogoju

Visoka državna izaslanstva položila vijence na Mirogoju

U povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja visoka državna izaslanstva te izaslanstvo Grada Zagreba… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika