08.05.2007. / 18:50

Autor: Martina Zeković, Nina Tomljanović

IZBORI U SRBIJI

Nikolić daje riječ samo radikalima u parlamentu

One koji nisu glasali, Nikolić je pozvao da dođu u 14 sati na nastavak sjednice. Za vrijeme prebrojavanja glasova i primopredaje dužnosti za novog predsjednika parlamenta, u prostorijama nisu bili prisutni poslanici Demokratske stranke, liberalno-demokratske partije i predstavnici G17 Plus.

Pod predsjedanjem novoizabranog predsjednika Tomislava Nikolića, Skupština Srbije nastavila je u utorak sjednicu napadima radikala na predsjednika Srbije Borisa Tadića koji smatra da je izbor Nikolića štetan za državne interese. Nikolić je pak odgovorio kako on neće prekidati zastupnike koji kritiziraju Tadića zbog izjave da je Nikolićev izbor štetan za državu. Beogradski mediji javljaju da se za govornicom u parlamentu smjenjuju samo radikali, a zastupnica iz Demokratske stranke Gordana Čomić zatražila je da novi predsjednik skine antihaški bedž i Šešeljevu značku sa svojeg sakoa, što je Nikolić odbio.

U znak protesta protiv izbora Nikolića zasjedanje su napustili zastupnici iz stranke G17 Plus, a njihov predsjednik Mlađan Dinkić je izjavio da zbog istog razloga prekida pregovore o novoj vladi kao i sve veze s Vojislavom Koštunicom, "tehničkim" premijerom i predsjednikom Demokratske stranke Srbije čiji su zastupnici glasovali za Nikolićev izbor.

U utorak, rano ujutro novi predsjednik Skupštine Srbije Tomislav Nikolić poručio je kako "nije opasnost za Srbiju" te da će u skupštini vladati demokracija, kao i da se za njegovu SRS suradnja sa svih strankama svodi isključivo na onu u parlamentu.

Nikolić je nakon proglašenja glasovanja preuzeo predsjedanje sjednice od poslanice Socijalističke partije Srbije (SPS-a), Borke Vučić koja je to činila kao najstariji poslanik saziva skupštine. On se zahvalio poslanicima i gledateljima skupštinskog zasjedanja koje je Radio televizija Srbije direktno prenosila.

One koji nisu glasali, Nikolić je pozvao da dođu u 14 sati na nastavak sjednice. Za vrijeme prebrojavanja glasova i primopredaje dužnosti za novog predsjednika parlamenta, u prostorijama nisu bili prisutni poslanici Demokratske stranke, liberalno-demokratske partije i predstavnici G17 Plus.

U podne je Nikolić održao sastanak sa šefovima poslaničkih klubova, na kojem ih je zamolio da se pripreme prijedlozi za članstvo u odborima te prijedlozi za potpredsjednika parlamenta.

"Nisam opasnost za Srbiju, svi ćete mi biti potpuno jednaki", izjavio je Nikolić. U skupštini će biti demokratija i biće to najdemokratskija skupština do sada, dodao je Nikolić.

Novinarima je Nikolić rekao da parlament čeka podnošenje izveštaja pregovaračkog tima za Kosovo i Metohiju, da bi mogao, "ako postoji dobra volja", da pristupi izradi niza zakona koje nalaže Ustavni zakon - o lokalnoj samoupravi, predsedniku, vojsci.

Nikolić je rekao da će pokušati uvjeriti stranke da svi ti zakoni budu usvojeni "čak i ako bude predizborna kampanja". Po njegovim riječima, podrška koju je za njegov izbor dala DSS bila je "isključivo" za to, kao i "vjerovatno'" za izbor potpredsjednika u toku dana.

"Ni o čemu se drugom nismo dogovarali, niti je to ovog časa moguće. Mi uopšte ne mislimo na vladu niti nam je želja da u ovom sazivu bez izbora učestvujemo u bilo kakvoj vladi ni podršci bilo kakvoj vladi.

Za nas se saradnja sa svim strankama svodi na saradnju u parlamentu", zaključio je Nikolić, te dodao kako je ocijenio da je Boris Tadić kao šef države morao nekome povijeriti mandat, te da će biti vrlo rizično raspusti li skupštinu a da to nije učinio.

Predsjednik Mesić reagirao je na izbor Tomislava Nikolića za predsjednika srbijanske skupštine rekavši kako je "njegov izbor sasvim u redu, ako je to volja srbijanskih birača. S njim će se možda i moći surađivati ako on zaboravi na granicu Virovitica-Karlovac-Karlobag". Međutim, u razgovoru s austrijskim predsjednikom Fišerom, s kojim se sastao u utorak ujutro, Mesić je rekao kako ga zabrinjava formiranje četničkih postrojbi u regiji.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika