08.05.2007. / 15:42

Autor: Martina Zeković

SJEVERNA IRSKA

Sjeverna Irska dobila protestantsko-katoličku vladu

U Sjevernoj Irskoj, u utorak je formirana prva mješovita protestantsko-katolička vlada. Sa prvim zasjedanjem novog parlamenta, prisegu za predsjednika lokalne vlade položio je 81-godišnji Paisley, a za potpredsjednika 56-godišnji McGuinness, bivši čelnik IRA-e, oružanog krila Sinn Feina. U ponedjeljak je britanski ministar za Sjevernu Irsku Peter Hain, potpisao naredbu o prijenosu lokalnih ovlasti s Londona na sjevernu Irsku. London, međutim, zadržava suverenitet nad pokrajinom.

Rad sjevernoirskih institucija bio je prekinut četiri i pol godine. Skupština je prvi put bila uspostavljena 1998. godine mirom na Veliki petak, no Britanija je suspendirala njezin rad i nastavila vladati iz Londona 2002., nakon što je u urede Sinn Feina u Stormontu upala policija istražujući navodno špijunski krug IRA-e.

Svečanosti u sjevernoirskom parlamentu Stormontu, prisustvovali su premijeri Velike Britanije Tony Blair te Irske Bertie Ahern, a ispred zgrade skupilo se i nekoliko desetaka mirnih prosvjednika koje je policija rastjerala.

"Ovo je poseban dan jer je to nov početak i vjerujem da krećemo putem koji će nas ponovo odvesti u mir i prosperitet", rekao je Paisley, čelnik demokratskih unionista i predsjednik lokalne vlade. Sličan optimizam pokazao je i McGuinness, čelnik Sinn Feina rekavši kako je "sve više uvjeren da će sve to funkcionirati. Imam vrlo dobro iskustvo u radu s Ianom Paisleyom".

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika