08.05.2007. / 18:20

Autor: Stjepan Marković

BUGARSKA

Zbog korupcije podignuta optužnica protiv zamjenice ministrice i sutkinja

Bugarska koja je 1. siječnja 2007. postala članica Europske unije, pod povećalom je Europske komisije zbog korupcije, kao i Rumunjska

Bugarsko državno odvjetništvo podiglo je u utorak 8.svibnja optužnicu protiv sutkinje i zamjenice ministra koja je u subotu smijenjena zbog sumnje u korupciju. Zamjenica ministra gospodarstva i energetike Kornelija Ninova optužena je da je istražnu sutkinju Tatjanu Šarlandjievu poticala da odugovlači s vođenjem postupaka, dodao je državni odvjetnik u Sofiji Nikolaj Kokinov.

Kako piše tisak, Ninova je iskoristila prijateljstvo sa sutkinjom kako bi išla na ruku društvu Frontier u istrazi o pranju novca. Frontier je veće svote novca uplatio na inozemni račun bivšeg direktora javne tvrtke za centralno grijanje u Sofiji Valentina Dimitrova kojemu se od 2006. sudi zbog pranja novca.

U subotu je socijalistički premijer Sergej Stanišev smijenio Ninovu, kao i pomoćnika ministra za krizna stanja te najavio da će već u srijedu smijeniti moćnog ministra gospodarstva i energetike Rumena Ovčarova.

Bugarska koja je 1. siječnja 2007. postala članica Europske unije, pod povećalom je Europske komisije zbog korupcije, kao i Rumunjska. Bruxelles želi da bugarski pravosudni sustav bude djelotvorniji.

Stanišev i glavni državni odvjetnik Boris Velčev zatražili su ponedjeljak od Komisije da pošalje stručnjaka radi nadzora istrage.

Vezane vijesti

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

U najnovijem izvješću pod nazivom ‘Novac, politika i moć: korupcijski rizici u Europi' nevladina organizacija Transparency International piše kako… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika