08.05.2007. / 19:34

Autor: Stjepan Marković

RUSIJA

Interkontinentalne rakete kao odgovor na američke prijetnje

Ove izjave dolaze nakon rusko-američkog spora oko postavljanja protu-raketnog štita u srednjoeuropske zemlje, Poljsku i Češku, što Rusija doživljava kao vojnu prijetnju

Rusija će završiti raspoređivanje interkontinentalinih strateških raketa Topol-M u silose do 2010. godine, izjavio je u utorak 8. svibnja general Nikolai Solovtsov, zapovjednik strateških raketnih snaga. Rakete Topol-M će biti montirane u silose i mobilne jedince. On je izjavio da će ih se opremiti s uređajima koji mogu naciljati više neovisnih ciljeva čime će se povećati učinkovitost u djelovanju protiv američkog protu-raketnog štita.

Ove izjave dolaze nakon rusko-američkog spora oko postavljanja protu-raketnog štita u srednjoeuropske zemlje, Poljsku i Češku, što Rusija doživljava kao vojnu prijetnju. Američki predstavnici inzistiraju da štit nije uperen protiv Rusije nego država poput Irana i Sjeverne Koreje. Dodatni razlog za zabrinutosti Rusiji je mogućnost širenja NATO saveza na zemlje u njezinom susjedstvu i prisustvo NATO-vih vojnika na njezinim granicama.

"Ukoliko SAD nastavi s postavljanjem protu-raketnog štita, usprkos oštrom protivljenju ljudi u Europi, strateške raketne snage će osigurati protumjere za te prijetnje Rusiji", rekao je Solovtsov. Prema njegovim riječima ovaj plan je odobrio ruski predsjednik Vladimir Putin te će se mijenjat samo ukoliko dođe do dramatičnih promjena u svijetu, pri tome misleći na poteze SAD-a.

General Juri Balujevski, načelnik ruskih oružanih snaga, je izjavio kako postavljanje Topol-M je prije bilo planirano te da nije povezano isključivo s američkim protu-raketnim štitom.

"Rusija može na prijetnju protu-raketnog štita može odgovoriti puno jeftiniji način", rekao je Balujevski i dodao: "američki projekt je preskup čak i za njihov budžet što će se na kraju i pokazati".

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika