09.05.2007. / 10:58

Autor: Stjepan Marković

SRBIJA

Tajni pregovori Koštunice i Tadića

Razlog za ponovni pokušaj dogovora mnogi vide u pritisku stranih diplomatskih krugova, Koštunica i Tadić su imali u utorak razgovore s Michaelom Poltom, američkim veleposlanikom u Beogradu

Boris Tadić, predsjednik Srbije i Demokratske stranke (DS), tajno je razgovarao s Vojislavom Koštunicom, predsjednikom Demokratske stranke Srbije (DSS), o stvaranju zajedničke koalicije javlja beogradski Kurir. Prema pisanju tog dnevnika njih dvojica su razgovarali telefonom u utorak popodne nakon što je Tomislav Nikolić, iz Radikalne stranke, postao predsjednik parlamenta. U telefonskom razgovoru navodno su potvrdili želju da vladu formiraju demokratske stranke te da raspisivanje novih izbora nije najbolje rješenje.

Razlog za ponovni pokušaj dogovora mnogi vide u pritisku stranih diplomatskih krugova, njih dvojica su razgovarali su utorak s Michaelom Poltom, američkim veleposlanikom u Beogradu. Tadić je također razgovarao s Javierom Solanom, predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost, dok je Koštunica razgovorao s Aleksejem Aleksejevom, veleposlanikom Rusije u Beogradu.

Usprkos razgovorima niti jedan od njih dvojice nije uvjeren da će pregovori uspješno završiti, tj. formiranjem koalicijske vlade. Kurir navodi da je Tadić u znatno boljoj poziciji jer ima dvije mogućnosti, no još nije siguran koju od njih da iskoristi. Prva mogućnost je da Koštunici ponudi mandat za sastavljanje vlade što bi ga dovelo u neugodnu poziciju jer bi morao koalirati s Radikalima. Druga mogućnost je da mandat za sastavljanje vlade ponudi Nikoliću s obzirom da Radikali imaju najveći broj zastupnika u parlamentu. Nikolić će se naći u teškoj poziciji jer će tada trebati koalicijskog partnera. On je prilikom izbora za predsjednika parlamenta izjavio da je suradnja DSS i Radikala ograničena samo na parlament te da s njima nema namjeru sastavljati vladu. Iako je nakon parlamentarni izbora Nikolić pozivao Tadića da mu povjeri mandat za sastavljanje vlade jer su najjača parlamentarna stranka kasnije je izjavio kako to ne želi te da će ostati u opoziciji. "Mi bez izbora nećemo formirati vladu, nećemo biti u tuđoj vladi, nećemo podržati bilo koju manjinsku vladu i nećemo tražiti  podršku za našu manjinsku vladu od bilo koga", istaknuo je Nikolić.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika