09.05.2007. / 12:05

Autor: Stjepan Marković

MVPEI

Sastanak SEECP-a u Zagrebu

Hrvatska je preuzela predsjedanje nad SEECP-om na summitu u Solunu u svibnju 2006

Kolinda Grabar-Kitarović, ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, predsjedavat će sastankom ministara vanjskih poslova zemalja članica SEECP-a (Proces suradnje u jugoistočnoj Europi) koji će se održati u četvrtak poslijepodne u zagrebačkom hotelu The Westinu. Na sastanku će se raspravljati o stanju u regiji, napretku zemalja jugoistočne Europe prema euroatlantskim integracijama te daljnjem jačanju tog regionalnog neinstitucionalnog procesa kojim trenutno koordinira Hrvatska kao država predsjedateljica. Na tom bi se sastanku trebale donijeti i odluke o imenovanju Glavnog tajnika i sjedištu Vijeća za regionalnu suradnju koje bi trebalo postupno preuzeti ingerencije Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu koji se do kraja godine gasi.

U četvrtak nakon sastanka održat će se u hotelu Westin konferencija za novinare na kojoj će, kako se očekuje, izjave dati Trojka SEECP-a (Grčka kao prošla, Hrvatska kao sadašnja i Bugarska kao sljedeća predsjedateljica), posebni koordinator Pakta o stabilnosti Erhard Busek i povjerenik EU-a za proširenje Olli Rehn. Odluke bi naredni dan, u petak, na summitu trebali potvrditi šefovi država i vlada SEECP-a, kada se, između ostalih, očekuje dolazak njemačke kancelarke i predsjedateljice Europskom unijom Angele Merkel, predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa i državnog podtajnika u američkom State Departmentu Nicholasa Burnsa.

SEECP je pokrenut 1996. godine. Na sastanku pod predsjedanjem Bugarske, države jugoistočne Europe položile su temelje regionalne suradnje s ciljem stvaranja klime povjerenja, dobrosusjedstva i stabilnosti. Proces je izvorni oblik suradnje država regije nastao na njihov poticaj, a ne na temelju inicijative od strane drugih država ili međunarodnih organizacija.

Osnovni ciljevi regionalne suradnje u okviru SEECP-a odnose se na jačanje sigurnosne i političke suradnje, intenziviranje gospodarskih odnosa te suradnje na području ljudske dimenzije, demokracije, pravosuđa i borbe protiv ilegalnih aktivnosti.

Članice SEECP-a su, osim Hrvatske, Albanija, BiH, Bugarska, Grčka, Makedonija, Moldavija, Rumunjska, Srbija i Turska, dok će Crna Gora postati članica upravo na summitu u Zagrebu. Većina članica potvrdila je dolazak svojih šefova diplomacija no ne zna se tko će predstavljati Srbiju.

Hrvatska je preuzela predsjedanje nad SEECP-om na summitu u Solunu u svibnju 2006.

Vezane vijesti

Josipović: Hrvatska će se zalagati za daljnje širenje EU

Josipović: Hrvatska će se zalagati za daljnje širenje EU

Hrvatska će se, kada uđe u Europsku uniju, ustrajno zalagati za njezino daljnje proširenje i neće koristiti otvorena bilateralna pitanja za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika