09.05.2007. / 18:37

Autor: Martina Zeković

POSLJEDICE IZBORA NIKOLIĆA

Izabrana tri potpredsjednika Skupštine Srbije

Za potpredsjednike Skupštine Srbije u srijedu su izabrani Nataša Jovanović iz SRS-a, Radojko Obradović iz DSS_NS-a, te Milutin Mrkonjić iz SPS-a. Za njih su glasali Srpska radikalnea stranka, Socijalistička partija Srbije i koalicija Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice i Nove Srbije Velimira Ilića.
Skupština bi trebala dobiti još tri potpredsjednika.

Kandidate za potpredsjednike odbile su predložiti Demokratska stranka Borisa Tadića, Liberalno-demokratska partija Čedomira Jovanovića, kao i G17 Plus Mlađana Dinkića. Razlog tome bio je izbor Tomislava Nikolića za predsjednika Skupštine. G 17 Plus od trenutka Nikolićevog izbora i ne sudjeluje u radu parlamenta a njeni dužnosnici u izvršnoj vlasti u srijedu su podnijeli ostavke.

Predstavnici Tadićevih demokrata i Jovanovićevih liberala isticali su činjenicu da sastav parlamenta "nije izraz izborne volje građana".

Srbijanski predsjednik Tadić je dopisom zatražio da ga do petka, 11. svibnja, stranke obavijeste imaju li parlamentarnu većinu ili ne. O tome ovisi može li biti izabrana nova vlada ili će Tadić u ponedjeljak, 14. svibnja kad ističe rok za formiranje vlade, raspustiti Skupštinu i raspisati nove parlamentarne izbore.

Aleksandar Vučić, glavni tajnik SRS-a u srijedu je otputovao u Den Haag kako bi u Scheveningenu s predsjednikom stranke, haškim optuženikom Vojislavom Šešeljom dogovorio moguću zajedničku vladu s Vojislavom Koštunicom i socijalistom Ivicom Dačićem.

Nikolićev izbor u srijedu je izazvao i gospodarske posljedice pa su na burzi dionice pale čak za 6,5 posto, a euro je u samo jednom danu porastao za više od jednog dinara (nešto manje od jedne kune), te je intervenirala Narodna banka Srbije, koja je na međubankarskom deviznom tržištu prodala 38,4 milijuna eura, kako bi podmirila potražnju za devizama i spriječila preveliku dnevnu promjenu deviznog tečaja.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika