10.05.2007. / 10:09

Autor: Nina Tomljanović

POSLJEDICE IZBORA NIKOLIĆA

Radikal Nikolić spominje izvanredno stanje u vezi s Kosovom

Izvanredno stanje bi se, po Nikolićevim riječima, moglo prolasiti zbog "procjene" da je situacija u vezi rješavanja statusa Kosova "izuzetno teška

Radikal Tomislav Nikolić, novoizabrani predsjednik Skupštine Srbije, izjavio je u srijedu da bi eventualni novi parlamentarni izbori u Srbiji mogli biti odgođeni, ako parlament proglasi izvanredno stanje.

Nikolić je državnoj Radio-televiziji Srbije kazao, kako u tom slučaju, predsjednik Srbije Boris Tadić ne bi mogao raspustiti Skupštinu Srbije i raspisati parlamentarne izbore, čak i ako se do isteka ustavnog roka, do ponedjeljka 14. svibnja, ne formira nova vlada Srbije, kao što to nalaže Ustav Srbije.

Izvanredno stanje bi se, po Nikolićevim riječima, moglo proglasiti zbog "procjene" da je situacija u vezi rješavanja statusa Kosova "izuzetno teška".

"Srpska radikalna stranka htjela je formiranjem Skupštine Srbije spriječiti da Srbija bez parlamenta dočeka sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj će se raspravljati o Kosovu koja će se održati krajem svibnja", rekao je Nikolić RTS-u, objašnjavajući zašto se završilo s konstituiranjem parlamenta, koji je posljednji puta - verificirajući mandate novih zastupnika nakon izbora 21. siječnja i raspravljajući o problemu Kosova - zasjedao 14. veljače, otkad i traje tromjesečni ustavni rok za formiranje nove vlade.

Predsjednik Tadić je u utorak od stranke zatražio da ga do petka, 11. svibnja obavijeste da li će - s obzirom na parlamentarnu većinu koju su postigli - imati kandidata za premijera, ili će on prema Ustavu Srbije raspustiti Skupštinu i raspisati nove parlamentarne izbore 14. svibnja, kad je krajnji rok za formiranje nove vlade Srbije.

To je zatražio od stranke koje su za predsjednika Skupštine Srbije izabrale Nikolića, zamjenika haškog optuženika Vojislava Šešelja na čelu Srpske radikalne stranke. Pregovori između stranaka "demokratskog" bloka - Demokratske stranke Borisa Tadića, G17 Plus Mlađana Dinkića i Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice - o formiranju nove vlade dosad nisu uspjeli, a Koštuničina stranka je svoj glas u parlamentu dala radikalu Nikoliću, te je neizvjesno da li će pregovori u idućih nekoliko dana, do isteka ustavnog roka, uopće biti nastavljeni.

Novi Ustav Srbije, usvojen krajem prošle godine, za kojega je na referendumu glasalo nešto manje od 52 posto glasača Srbije, kaže da je izvanredno stanje moguće uvesti onda "kad javna opasnost ugrožava opstanak države ili građana", te predviđa da ta odluka vrijedi 90 dana, uz mogućnost produženja na još toliko.

Nikolić bi trebao biti smijenjenDemokratska stranka (DS) u srijedu, navečer je priopćila da je predsjednik Skupštine Srbije Tomislav Nikolić najavljujući mogućnost da parlament na prijedlog Vlade uvede izvanredno stanje, "doveo u pitanje demokratski poredak u Srbiji".

U priopčenju DS-a se navodi da Tomislav Nikolić "mora pod hitno podnijeti ostavku ili neka bude smijenjen" jer obavljanje javne funkcije podrazumijeva visok stupanj odgovornosti, posebno za javno izgovorenu riječ".

"Očigledno je da Nikolić toga nije svjestan. S obzirom na to da je pokazao da nije sposoban za obavljanje te funkcije i da je njegov dosadašnji rad bio višestruko štetan po državu i njezine građane", piše u priopćenju.

DS je sa zabrinutošću konstatirala da je novoizabrani predsjednik Parlamenta Srbije "u svega dva dana dao više vrlo opasnih izjava za Srbiju i njezine građane".

"Poslije izjave kojom je doveo u pitanje suverenitet Srbije, izražavajući žaljenje što Srbija nije ruska provincija, Nikolić je najavio mogućnost uvođenja izvanrednog stanja i time doveo u pitanje demokratski poredak u zemlji", navodi se u priopčenju DS-a.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika