10.05.2007. / 14:10

Autor: Martina Zeković

VELIKA BRITANIJA

Osuđeni zbog puštanja državne tajne u javnost

Dužnosnik kabineta britanske vlade za komunikacije David Keogh i parlamentarni pomoćnik Leo O'Connor, osuđeni su u četvrtak u Londonu na šest odnosno tri mjeseca zatvora zbog toga što su odali državnu tajnu. Naime, oni su otkrili javnosti jedan razgovor između britanskog premijera Tonyja Blaira i američkog predsjednika Georgea W. Busha 2004. u kojem je bilo riječi o mogućem bombardiranju arapske televizijske postaje Al-Jazire. Samo ograničenom broju osoba bilo je dostupno izvješće sa sastanka koji je održan u travnju 2004. u Washingtonu, a na dokumentu se nalazila oznaka "osobna tajna".

Keogh je optužen da je izvješće fotokopirao i dao O'Connoru koji ga je uložio u papire svojeg zastupnika, laburista Anthonyja Clarkea. On je o curenju izvješća obavijestio Downing Street. Dokument je stigao do Daily Mirrora, koji je o tome pisao 22. studenoga 2005.

Keogh se nadao da će dokument biti iskorišten tijekom pitanja u parlamentu te da će se time dokazati "ludost" američkog predsjednika, a htio je i da ga se pošalje demokratskom kandidatu za američkog predsjednika Johnu Kerryju. Američki predsjednik je, prema dokumentu, naumio bombardirati arapsku televizijsku postaju Al-Jaziru, no britanski premijer od toga ga je odgovorio.

Ured američkog predsjednika te je navode ocijenio "bizarnim" i "nezamislivim", a glasnogovornik Downing Streeta ustvrdio da se memorandum "ne odnosi na bombardiranje Al-Jazire u Kataru.

Vezane vijesti

Biskup kriv za prikrivanje pedofilije

Biskup kriv za prikrivanje pedofilije

Američki biskup William Lynn proglašen je krivim u petak u Philadephiji (Pennsylvania) za prikrivanje svećenika pedofila i time postao najviši… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika