10.05.2007. / 14:50

Autor: Stjepan Marković

VELIKA BRITNIJA

Blair će odstupiti s dužnosti 27. lipnja

On će ostati britanski premijer dok Laburistička stranka ne izabere novog lidera što bi prema svim očekivanjima trebao postati sadašnji ministar financija Gordon Brown

Tony Blair, britanski premijer, odstupiti će s dužnosti 27. lipnja nakon deset godina obnašanja te dužnosti. Datum je objavio u četvrtak 10. svibnja prilikom govora pred stranačkim aktivistima u Sedgefield, upravnom području na sjeveroistoku Engleske, nakon što se prethodno sastao s članovima kabineta kojima je rekao svoje planove. On je prihvatio kritiku da Laburistička stranka nije uvijek opravdala visoka očekivanja koja su stavljena pred nju.

Blair će ostati britanski premijer dok Laburistička stranka ne izabere novog lidera što bi prema svim očekivanjima trebao postati sadašnji ministar financija Gordon Brown. U govoru je naglasio da je životni standard podignut nakon što su Laburisti s njim na čelu preuzeli vlast. "Samo jedna vlada nakon 1945. godine može se pohvaliti da je uspjela stvoriti više posla, smanjila nezaposlenost, poboljšala zdravstvo i školstvo, smanjiti stopu kriminala te ostvariti gospodarski rast svakog kvartala. To je jedino uspjelo ovoj vladi", rekao je Blair.

Blairov zamjenik John Prescott također bi trebao najaviti svoju ostavku prilikom sastanka s predstavnicima Laburističke stranke u Hullu danas poslije podne, mediji procjenjuju da za njegovog nasljednika ima šest potencijalnih kandidata.

Brown je najizgledniji Blairov nasljednik, njemu se mogu suprotstaviti dvojica iz lijevog krila stranke, John McDonnell i Michael Meacher. Međutim, mediji ocjenjuju kako nije izgledno da oni uspiju prikupiti potpise 45 laburističkih zastupnika da bi ušli u natjecanje. Postupak glasovanja slijedi nakon završetka kampanje. U glasovanju može sudjelovati svaki član laburista i njihovi saveznici, primjerice sindikati. Glasovanje traje oko dva tjedna, a pobjednik mora prikupiti 50 posto glasova.

Konzervativni vođa David Cameron objavio je da Britaniji slijedi sedam tjedana "paralize", sve dok Laburisti ne izaberu novog vođu. Liberalni demokrati su pak pripremili parlamentarni zahtjev kraljici da raspusti parlament i raspiše opće izbore. No prema proceduri u Velikoj Britaniji, premijer nije obvezan raspisati prijevremene izbore u slučaju povlačenja tijekom mandata.

Blairov bliski suradnik i povjerenik Europske komisije za trgovinu Peter Mandelson odbacuje insinuacije o sedam tjedana paralize. "On odlazi po vlastitom izboru. Čini to u trenutku za koji procjenjuje da je dobar trenutak za zemlju i dobar za vladu".

Vezane vijesti

Britanska 'packa' zbog Gay Pridea

Britanska 'packa' zbog Gay Pridea

Britansko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je u u utorak nasilje i diskriminaciju u odnosu na Gay Pride, a britansko veleposlanstvo u Zagrebu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika