11.05.2007. / 08:25

Autor: Marijana Zrinjski

SAD

Novi zakon o financiranju rata u Iraku

Unatoč prijetnji predsjedničkim vetom, Predstavnički dom američkog Kongresa u četvrtak navečer prihvatio je zakon o financiranju ratova u Iraku i Afganistanu, vrijedan 96 milijardi dolara, kojim se 43 milijarde dolara odobrava odmah, a ostatak ovisno o postignutom napretku u Iraku.

Zakonom bi se Pentagonu odmah odobrile 43 milijarde dolara za rashode do kraja srpnja, dok bi drugi dio sredstava od 53 milijarde dolara ovisio o izvješću administracije koje bi 13. srpnja predsjednik Bush trebao podnijeti Kongresu o napretku iračke vlade na sigurnosnom planu i u političkom rješavanju sukoba. Predstavnički dom potom bi ponovno glasovao o tome hoće li odobriti preostala sredstva, koja je Busheva administracija zatražila kao dodatna do početka iduće proračunske godine u listopadu, uz 70 milijardi koje su odobrene u redovnom proračunu za 2007. Po riječima kongresnika Johna Murthe, vodećeg demokrata u pitanjima rata u Iraku, tim bi se amandmanom prekinuo svaki utjecaj SAD-a nad slabom iračkom vladom.

Predsjednik George W. Bush, izložen pritisku republikanaca koji se boje štete koju rat u Iraku nanosi stranci, u četvrtak je naznačio da je spreman na kompromis o ugradnji odrednica u zakon o financiranju rata, što otvara mogućnost da se takav kompromis uključi u konačnu verziju zakona koja će njemu doći na potpis te tako izbjegne najavljeni novi veto.

Vezane vijesti

'Bush je kriv za sve'

'Bush je kriv za sve'

Oko dvije trećine Amerikanaca vjeruje da je bivši američki predsjednik George Bush odgovoran za loše stanje američke ekonomije dok nešto manji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika