11.05.2007. / 08:51

Autor: Marijana Zrinjski

STATUS KOSOVA

Zapadna podrška Kosovu

Sjedinjene Države sigurne su da će Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda do kraja svibnja usvojiti rezoluciju o Kosovu i dati neovisnost toj srpskoj pokrajini, izjavio je u četvrtak u Zagrebu američki podtajnik za politička pitanja Nicholas Burns. "Siguran sam da ćemo do kraja mjeseca u Vijeću sigurnosti usvojiti rezoluciju o Kosovu, a da će rezultat biti onakav kakav očekujemo", rekao je Burns novinarima nakon susreta s premijerom Kosova Agimom Cekuom te dodao: "Sjedinjene Države daju veliku potporu neovisnosti Kosova. Očekujemo živahnu raspravu u Vijeću sigurnosti, ali rezultat je neupitan, to je neovisnost Kosova".

U četvrtak američki veleposlanik u UN-u Zalmay Khalilzad izjavio je da unatoč protivljenju Rusije, većina članica Vijeća sigurnosti podupire plan Ujedinjenih naroda o nadziranoj neovisnosti Kosova. "Većina članica Vijeća podupire plan UN-ova posrednika Marttija Ahtisaarija», rekao je dodajući kako Ahtisaarijev plan ima dovoljan broj glasova, uz uvjet da nema ruskog veta. Da bi se rezolucija prihvatila, treba dobiti glasove najmanje devet od petnaest članica Vijeća, bez ijednog veta pet stalnih članica: Kine, SAD-a, Francuske, Velika Britanije i Rusije.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika