11.05.2007. / 09:39

Autor: Stjepan Marković

STRASBOURG

Srbija na čelu Europe

Vuk Drašković će u ime Srbije preuzeti šestomjesečno rotirajuće predsjedništvo na ceremoniji u sjedištu Vijeća Europe u Strasbourgu

Srbija će u petak od San Marina preuzeti predsjedavanje Vijećem Europe, glavnim europskim tijelom za nadgledanje ljudskih prava i pravde, iako nema vladu a predsjednik skupštine je postao Radikal Tomislav Nikolić. Vuk Drašković će u ime Srbije preuzeti šestomjesečno rotirajuće predsjedništvo na ceremoniji u sjedištu VE u Strasbourgu. Prije početka ceremonije preuzimanja dužnosti u članstvo će se primiti Crna Gora kao 47 članica ove najstarije paneuropske organizacije.

Kao prioritete Srpskog predsjedavanja Vuk Drašković je naveo borbu protiv terorizma i širenje općeeuropskih principa. Prema njegovim riječima predsjednik Palamentarne skupštine VE Van der Linden u pismu od njega zatražio da VE i njegovi organi, kada su u pitanju ljudska prava, demokracija i drugi općeeevropski principi, imaju primat nad EU i da to ne može biti ekskluzivno polje EU.

Generalni tajnik VE Terry Dayvis je izjavio da je preuzimanje predsjedavanja VE za Srbiju odlična prilika da se predstavi kao europski lider. On nije želio objašnjavati zašto je VE otkazalo manifestaciju Dan europske zastave, zakazanu za 12. svibnja, kada se u Beogradu ispred Skupštine Srbije trebala podignuti zastava Europske unije. Dayvis je ocijenio i da je predsjedavanje Srbije prilika da Beograd uspješno okonča suradnju sa Haškim sudom, izručivanjem Radovana Karadžića, Ratka Mladića i ostalih bjegunaca.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika