11.05.2007. / 17:46

Autor: Marijana Zrinjski, Nina Tomljanović

BEOGRAD

Dogovoreno formiranje nove srpske vlade, Nikolić spreman dati ostavku

Srpske proeuropske stranke postigle su u noći s četvrtka na petak dogovor o formiranju nove vlade u Srbiji. Tijekom prošle noći sastali su se Boris Tadić, Vojislav Koštunica i Mlađan Dinkić, i usuglasili detalje oko sastava buduće srpske vlade. Postigli su dogovor o formiranju vlade demokratskog bloka i izboru novog predsjednika Skupštine. Podsjetimo, rok za formiranje vlade istječe u utorak, a ovaj će dogovor, bude li i službeno potvrđen, omogućiti proeuropskim snagama da prebrode krizu stvorenu izborom ultranacionalista Tomislava Nikolića na čelo Skupštine.

Prema internetskoj stranici radija B92, Tadić i Koštunica postigli su kompromisno rješenje o formiranju vlade demokratskog bloka. Prema istom izvoru, Tadić bi trebao biti predsjednik Savjeta za nacionalnu sigurnost koji koordinira sve obavještajne službe. Nakon što su Tadić i Koštunica postigli sporazum, navodno im se pridružio i čelnik G17 Mlađan Dinkić.

Nikolić: Podnijet ću ostavku kada 126 zastupnika bude tražilo moju smjenu

Predsjednik Skupštine Srbije Tomislav Nikolić najavio je da će podnijeti ostavku na tu fukciju ako skupštinska većina od 126 zastupnika bude zatražila njegovu smjenu sa mjesta prvog čovjeka parlamenta.

"Onog trenutka kada budem imao dokaza da 126 zastupnika u Narodnoj skupštini traži da budem razriješen, taj ću zahtev uvrstiti u dnevni red i, prije otvaranja rasprave, podnijet ću ostavku na funkciju predsjednika Narodne skupštine", izjavio je Nikolić.

Podsjetio je da ga je za predsjednika parlamenta izabrala skupštinska većina i da bi ona trebala podnijeti zahtjev za njegovo razriješenje.

Nikolić je rekao da je u petak ujutro razgovarao s premijerom i liderom Demokratske stranke Srbije Vojislavom Koštunicom, ukazavši da ga je predsjednik vlade obavijestio da je formirana vladajuća većina u Narodnoj skupštini i da će predsjednik Republike u petak povijeriti mandat za sastav vlade.

"Obavestio sam Koštunicu da u tom slučaju za sutra sazivam sjednicu Narodne skupštine, na kojoj će moći biti donijeti zakoni o vladi i o ministarstvima i da bude obavljen izbor vlade Srbije. Time bi se završila konstitutivna sjednica Narodne skupštine", kazao je Nikolić.

Također je rekao da sjednica može biti održana najranije 24 sata od trenutka kada predsjednik Skupštine pošalje parlamentarnim strankama obaviještenje o toj sjednici.

"Onog trenutka kada dobijem od predsjednika Republike zahtjev za sazivanje sjednice Narodne skupštine, od tog momenta, u roku od 24 sata, biti će sazvana sjednica Narodne skupštine", najavio je Nikolić.

Predsjedniku Srbije Borisu Tadiću je poručio da mu što prije podnese zahtjev za sazivanje sjednice, dodavši da nema smisla da ga o tome večeras obaviještava. Nikolić je naveo da zastupnici mogu održati noćne sjednice, ali je dodao da on ne bi zakazivao sjednicu koja bi počela noću.

Poslovnikom o radu Skupštine Srbije predviđena je mogućnost da predsjedniku parlamenta prestane mandat prije isteka vremena na koje je izabran ukoliko podnese ostavku, bude razriješen ili ako mu prestane mandat narodnog zastupnika.

Ukoliko podnese ostavku, predsjedniku Skupštine prestaje funkcija danom održavanja sjednice na kojoj je podnio ostavku, odnosno na prvoj narednoj sjednici, ako je ostavku podnio u vremenu između dvije sjednice.

Poslovnik je precizirao da se o podnijetoj ostavci ne otvara pretres, niti se odlučuje, već se prestanak funkcije samo konstatira i Skupština će na istoj, a najkasnije na narednoj sjednici, započeti postupak izbora novog prvog čovjeka parlamenta. Dužnost predsjednika parlamenta, do izbora novog, obavlja najstariji potpredsjednik Skupštine.

Skupština može i razriješiti dužnosti predsjednika prije isteka vremena na koje je izabran, po postupku koji je predviđen za izbor predsednika Narodne skupštine. Najmanje 30 poslanika može predloži kandidata za izbor predsjednika Skupštine, a isto toliko potpisa poslanika potrebno je da bi se predložilo njegovo razrešenje.

Prema Ustavu Srbije, da bi predsjednik Skupštine bio izabran, potrebno je da za njega glasa najmanje 126 zastupnika, a isto toliko je potrebno i za njegovo razriješenje.

Vezane vijesti

U Beogradu pronađena Cezanneova slika vrijedna 100 milijuna eura

U Beogradu pronađena Cezanneova slika vrijedna 100 milijuna eura

U akciji Službe za borbu protiv organiziranog kriminala i Tužiteljstva za organizirani kriminal u Beogradu i Čačku uhićeno je troje osumnjičenih za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika