11.05.2007. / 15:22

Autor: Marijana Zrinjski, Nina Tomljanović

SDSS O FORMIRANJU SRPSKE VLADE

Pupovac: Nova vlada dobra je vijest za hrvatske investicije u Srbiji

Milorad Pupovac, predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskoj za nacional.hr komentirao je navodni dogovor o formiranju nove proeuropske vlade u Srbiji koji su u Beogradu postigli Boris Tadić, Vojislav Koštunica i Mlađan Dinkić.

Naime, tijekom noći s četvrtka na petak sastali su se trojica proeuropskih političara te usuglasili detalje oko sastava buduće srpske vlade. Postigli su dogovor o formiranju vlade demokratskog bloka i izboru novog predsjednika Skupštine. Podsjetimo, rok za formiranje vlade istječe u utorak.

"U srpskoj stranci s radošću smo primili vijest o dogovoru formiranja srpske vlade. To smo očekivali i podržavali. Za Srbiju je to najbolji način da se unapređuje. To je također dobra vijest za Srbe u Hrvatskoj kojima će se poboljšati položaj pa će se više brinuti o njihovim ljudskim pravima", kazao je Pupovac te dodao da će nova srpska vlada pozitivno utjecati i na Hrvatsku budući da se burza u Srbiji počela urušavati što direktno ugrožava hrvatske investicije u toj zemlji.

Prema internetskoj stranici srpskog radija B92, Tadić i Koštunica postigli su kompromisno rješenje o formiranju vlade demokratskog bloka. Prema istom izvoru, Tadić bi trebao biti predsjednik Savjeta za nacionalnu sigurnost koji koordinira sve obavještajne službe. Nakon što su Tadić i Koštunica postigli sporazum, navodno im se pridružio i čelnik G17 Mlađa Dinkić.

Nikolić budućoj vladi ne predviđa dug životPredsjednik srbijanskoga parlamenta i ekstremni nacionalist Tomislav Nikolić rekao je u petak da buduća prozapadna srbijanska vlada neće dugo trajati te da će nacionalisti trijumfirati na idućim parlamentarnim i predsjedničkim izborima.

Potpredsjednik radikalne stranke haškoga optuženika Vojislava Šešelja rekao je u intervjuu za agenciju Associated Press da su srbijanski predsjednik Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica postigli dogovor o sastavljanju nove vlade, ali da je taj dogovor posljedica zapadnoga pritiska.

"Njih dvojicu zajedno drži samo pritisak i ucjena (izvana)", kazao je Nikolić, potpredsjednik ultranacionalističke stranke koja je bila na vlasti zajedno sa socijalističkom strankom nekadašnjega predsjednika Slobodana Miloševića.

Prema njegovim riječima, nova će se koalicija urušiti zbog Kosova koje će prema planu Ujedinjenih naroda vjerojatno steći nezavisnost.

"Kosovo će biti prekretnica", rekao je Nikolić. "Vjerojatno ćemo ove godine imati izbore i mi ćemo pobijediti".

Vezane vijesti

'Nikolić bi trebao doći u Zagreb'

'Nikolić bi trebao doći u Zagreb'

Odnosi između Hrvatske i Srbije dostigli su visok stupanj i na tome ne treba stati, te bi trebalo učiniti sve da izjavama ili nekim drugim potezima… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika