12.05.2007. / 09:23

Autor: Marijana Zrinjski

POLJSKA

Promjena zakona o dekomunizaciji

Zamjenik predsjednika Upravnog suda u Poljskoj Janusz Niemcewicz proglasio je neustavnim cijeli niz članaka spornog zakona o dekomunizaciji kojim se trebala provjeriti prošlost oko 700 tisuća Poljaka.

Međutim, od ukupno 46 članaka toga zakona koje je osporavala socijal-demokratska oporba, nekoliko njih je proglašeno sukladnima ustavu. Među poništenim člancima nalaze se oni koji se odnose na novinare, direktore škola i rektore sveučilišta. Sud je također poništio članak koji predviđa objavljivanje svih imena bivših neslužbenih suradnika tajne policije.

Podsjetimo, tekst koji je 15. ožujka stupio na snagu, obvezivao je građane Poljske da pod prijetnjom gubitka radnog mjesta izjave jesu li surađivali s tajnom policijom u doba komunističkog režima. Sud se morao izjasniti do 15. svibnja. Velika većina Poljaka odlučila je pričekati presudu suda i tada poslati obrazac Institutu nacionalnog sjećanja, koji vodi pismohranu tajne policije.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika