13.05.2007. / 14:56

Autor: Marko Biočina

VELIKO PRIZNANJE

Ratko Rudić primljen u Kuću slavnih

Rudić je peti Hrvat uvršten u Kuću slavnih. Prije njega su tu čast doživjeli vaterpolisti Zdravko Ježić, Ćiro Kovačić i Zoran Janković, te legendarna plivačica, osvajačica zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Ciudad Mexicu, Đurđica Bjedov

Ratko Rudić, najtrofejniji vaterpolo trener svih vremena i izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije danas je primljen u članstvo Međunarodne kuće slavnih za plivačke sportove u američkom gradu Fort Lauderdaleu.

Rudić je u Kuću slavnih za vaterpolo, plivanje, skokove u vodu i sinkronizirano plivanje primljen na svečanoj ceremoniji u domu Kuće slavnih, zajedno s još osam imena, među kojima su i Manuel Estiarte, Španjolac kojeg se smatra možda i najboljim vaterpolistom svih vremena, te južnoafrička plivačica Penny Heyns.

Rudić je peti Hrvat uvršten u Kuću slavnih, prije njega su tu čast doživjeli vaterpolisti Zdravko Ježić, Ćiro Kovačić i Zoran Janković, te legendarna plivačica, osvajačica zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Ciudad Mexicu, Đurđica Bjedov.

Ratko Rudić iza sebe ima impresivnu karijeru. Kao igrač nastupao je za "Jedinstvo" iz Zadra, "Jadran" iz Splita i "Partizan" iz Beograda, u to vrijeme najjaču svjetsku vaterpolo momčad. Sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Munchenu 1972. Rudić se 1981.godine oprašta od aktivnog igranja, te se okreće trenerskom poslu. Tri godine kasnije imenovan je trenerom jugoslavenske reprezentacije i već na prvom velikom natjecanju, Olimpijskim igrama u Los Angelesu, osvaja zlatnu medalju. Isti uspjeh ponovio je s istom reprezentacijom četiri godine kasnije u Seulu, te s reprezentacijom Italije 1992. u Barceloni. U njegovom su vlasništvu i tri svjetska zlata, s Jugoslavijom 1991., s Italijom 1994. i s Hrvatskom 2007 – što je prva hrvatska titula svjetskog prvaka i prvo hrvatsko seniorsko zlato u vaterpolu uopće. Rudić je na velikim međunarodnim natjecanjima ukupno osvojio čak 21 medalju.

Prilikom svečane ceremonije Ratko Rudić je rekao: "To je najveće priznanje u našoj struci jer kandidate predlažu i biraju sportaši. Ja ga doživljavam kao priznanje cijelom hrvatskom vaterpolu i sportu uopće. Od naših su ‘unutra’ samo Ćiro Kovačić i Đurđica Bjedov te je vidljivo kako je teško dobiti ovo priznanje."

Vezane vijesti

Hrvatski vaterpolisti osvojili Svjetsku ligu

Hrvatski vaterpolisti osvojili Svjetsku ligu

Hrvatska vaterpolska reprezentacija po prvi puta je osvojila Svjetsku ligu svladavši u finalnom dvoboju u Almatyu Španjolsku boljim izvođenjem… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika