13.05.2007. / 16:38

Autor: Marko Biočina

OBLJETNICA

17 godina od utakmice Dinamo-Zvezda

Dan koji je trebao biti praznik nogometa, pretvorio se u događaj koji je označio početak predstojećih krvavih ratnih godina na prostorima bivše Jugoslavije.

Na današnji dan, prije sedamnaest godina, dogodio se vjerovatno najšokantniji sportski događaj na ovim prostorima – nogometna utakmica između Dinama i Crvene zvezde. Ta utakmica pretvorila se u masovan navijački obračun hrvatskih i srpskih navijača, uz aktivno sudjelovanje „milicije“. Dan koji je trebao biti praznik nogometa, pretvorio se u događaj koji je označio početak predstojećih krvavih ratnih godina na prostorima bivše Jugoslavije.

Maksimirski stadion bio je ispunjen do poslijednjeg mjesta, a gostujući navijači „delije“, njih 2500, su već uoči same utakmice počeli s provokacijama. Sa južnog stajanja, se moglo čuti „Tko to kaže, tko to laže, Srbija je mala“, te „Druže Tito, druže Tito, tebe Srbi lažu, oni vole, oni vole đenerala Dražu“. Kada su gostujući navijači probili ogradu oko tribine i napali manju skupinu domaćih, sjeverna tribina je eksplodirala. Horda navijača Dinama srušila je zaštitnu ogradu i krenula u obračun s Beograđanima. U želji da zaustavi nastale nerede reagirala je i milicija, krenuvši u brutalan obračun s domaćim navijačima. Neki igrači Dinama pokušali su zaštititi Bad Blue Boyse, a među najeksponiranijima bio je mladi Zvonimir Boban. Nakon što ga je policajac udario pendrekom, Dinamova legenda uzvratila mu je skokom i udarcem nogom. Taj potez, pokazat će se kasnije, usjekao se duboko u domaću kolektivnu svijest i postao svojevrsni simbol hrvatske borbe za neovisnost. Točan broj uhićenih i privedenih nikad nije obznanjen, ali se procjenjuje kako je ozlijeđeno više stotina ljudi. Pukom srećom, nitko nije poginuo.

Mnogi Zagrepčani i danas smatraju kako je upravo 13. svibnja 1990. godine započeo Domovinski rat.

Vezane vijesti

Ženski sud za bivšu Jugoslaviju

Ženski sud za bivšu Jugoslaviju

„Smatramo da ono što danas živimo jeste direktna posljedica ratova u bivšoj Jugoslaviji”, kaže za DW Marija Perković, aktivistkinja Žena u crnom iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika