30.06.2003. / 00:00

Autor: Aleksandar Stajčić

SVIJET

IZRAEL PREKIDA SURADNJU S BBC-OM


Izrael je objavio kako će prekinuti svaku suradnju s BBC-om, zbog ponovnog emitiranja emisije gdje se Izrael prikazuje kao zemlja koja posjeduje oružje za masovno uništenje. Sporna je emisija prvi puta emitirana u ožujku, a drugi puta u subotu na televiziji koja se putem satelita može gledati diljem svijeta. Odluku Izraela o bojkotu BBC-a donio je Forum za odnose s javnošću koji sačinjavaju predstavnici ureda premijera, Ministarstva vanjskih poslova i Vladinog novinskog ureda. Oni su odlučili kako više neće pomagati producentima i reporterima, da izraelski dužnosnici ne smiju davati intervjue i da će se potruditi otežati uposlenicima BBC-a dobivanje viza i novinarskih propusnica.

Prije samog emitiranja Izraelci su pokušali BBC odgovoriti od emitiranja emisije koja ih, kako u Forumu smatraju, prikazuje kao zlu diktatorsku zemlju, zanemarujući okruženje u kojemu se nalazi. Članove foruma razljutila je najava emisije koja je prikazala nuklearni reaktor u Dimoni i biološki institut u Nes Tzionu uz riječi pripovjedaća: “koja zemlja na Bliskom Istoku još uvijek nije obznanila posjedovanje kemijskog i nuklearnog oružja”. U najavi je još spomenuto kako ne postoji vanjski nadzor nad zemljom koja 17 godina u pritvoru drži čovjeka koji je odao ove tajne.
Emisija se bavi nastojanjima Izraela da njihov nuklearni program ostane pod velom tajne. Danny Seaman, šef britanskog Vladinog novinskog ureda, već dulje vrijeme ponavlja da BBC provodi jasnu anti-Izraelsku politiku, koja graniči s anti-Semitizmom. Seaman je na vojnom radiju u nedjelju rekao da je BBC-ovo emitiranje emisije pokušaj bacanja ljage na Izrael.
Iz BBC-a su na sve ovo odgovorili kako ne misle odustati i demantirati vlastitu emisiju.

Vezane vijesti

Žao mi je što sam negirao srpske logore

Žao mi je što sam negirao srpske logore

Poznati novinar i urednik vanjsko-političke rubrike BBC-a, John Simpson, priznao je kako mu je 'žao' što je svjedočio protiv novinara Eda Vulliamyja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika