14.05.2007. / 16:09

Autor: Stjepan Marković

SRBIJA

Izbor vlade najavljen za utorak

Reformiranjem će se sastaviti vlada od 25 članova: premijera, jednog potpredsjednika, 22 ministra i jednog ministra bez portfelja

Zasjedanje Skupštine Srbije završilo je u 14 sati prvim čitanjem Prijedloga Zakona o ministarstvima, a zasjedanje će se nastaviti sutra u 14 sati te bi se na tom zasjedanju trebala izabrati nova vlada. Predsjednici parlamentarnih klubova najavili su da će rasprava o ovom zakonu biti završena do utorka u 18 sati kada bi mandatar trebao predstaviti vladu koja bi trebala biti izabrana do ponoći kada istječe zakonski rok.

Izglasavanje Zakona o ministarstvima kojeg su predložile stranke buduće koalicije: Demokratska stranka, Demokratska stranka Srbije-Nova Srbija i G17 plus je prema njihovim riječim uvjet za izbor nove vlade. Reformiranjem će se sastaviti vlada od 25 članova: premijera, jednog potpredsjednika, 22 ministra i jednog ministra bez portfelja. "Prijedlogom zakona bi se ministarstva vanjskih poslova i obrane uskladila s položajem ostalih ministarstava Republike Srbije, jer je Srbija postala pravni sljedbenik državne zajednice Srbije i Crne Gore", rekao je Miloš Aligrudić, predsjednik kluba zastupnika Koštuničinog DSS-a. On je naglasio da je predložena organizacija rada vlade produkt političkog dogovora. "Neki resori su preraspodijeljeni, a uvedeni su neki novi kao što je ministarstvo za Kosovo", rekao je Aligurić. Potpredsjedničko mjesto pripast će Tadićevom DS-u, kao i 11 ministarstava i dužnost ministra bez portfelja koji će biti zadužen za nacionalni investicijski plan, četiri ministarstva pripast će G17 Plus Mlađana Dinkića, dok će sedam ministarskih mjesta - među kojima i dužnost ministra unutarnjih poslova, koja je tijekom tromjesečnih pregovora bilo kamen spoticanja, pripasti Koštuničinom DSS-u.

Prilikom rasprave o Zakonu o ministarstvima zastupnici Srpske radikalne stranke čiji je zamjenik predsjednika Tomislav Nikolić bio prisiljen podnijeti ostavku s mjesta predsjednika Skupštine oštro su se okomili na prijedlog Zakona i na članove buduće koalicije. Aleksandar Vučić, Nikolićev zamjenik, rekao je kako su nova ministarstva napravljena kako bi zadovoljila osobne ambicije članova vlade. Predstavnik Socijalističke partije Srbije Žarko Obradović(bivše Miloševičeve stranke) je također najavio da neće podržati zakon jer je loš i pisan na brzinu. "Ovaj zakon nije pravljen prema potrebama Srbije, a najmanje potrebama građana. Ovaj zakon je pravljen na osnovu stranačkih nagodbi, kako bi se zadovoljile stranačke ambicije, i to se najbolje vidi u zakonu", rekao je Obradović.

Predstavnik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović rekao je da je motiv predlagača Zakon zadovoljenje potreba stranaka, a ne potreba "našeg društva". "Držimo da je potrebno zadovoljiti načelo efikasnosti i ekonomičnosti. Srbiji je potrebna efikasna vlada koja će smanjivati svoje troškove", istakao je Jovanović i dodao da će glasati protiv. Jovanović je na kraju rekao kako Srbija ima previše ministarstava usporedivši ih s brojem ministarstava u susjednim državama: Bugarskom 17, Crnom Gorom 13, Rumunjskom 15 i Hrvatskom 12.

Predstavnici opozicijskih stranaka, Socijalista i Radikala, su najavili da neće amandmanima odugovlačiti sutrašnju raspravu o Zakonu o ministarstvima. Nikolić je novinarima u Skupštini rekao kakao je dogovoreno da se sutra poslije podne završi s amandmanima i raspravom kako bi se do ponoći mogla izabrati nova vlada, prenosi agencija Beta. "A onda čekamo mandatara i njegovo izlaganje nakon čega će uslijediti rovovska bitka u kojoj ćemo dokazati da nova vlada neće  donijeti ništa dobroga za Srbiju", rekao je Nikolić.



Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika