15.05.2007. / 08:53

Autor: Marijana Zrinjski

FLORIDA

Počelo suđenje Joseu Padilli i ćeliji Al Qaide

Pred okružnim sudom u Miamiju na Floridi u ponedjeljak je počelo najveće suđenje za terorizam u Sjedinjenim Državama, protiv Josea Padille, američkog državljana optuženog kao jednog od vodećih članova ćelije Al Qaide koja je godinama pribavljala novac, ljudstvo i opremu za ekstremističke islamske skupine diljem svijeta, uključujući i one u BiH, na Kosovu i Čečeniji. Uz Padillu, nekadašnjeg člana mladenačke bande u Chicagu i zaposlenika fast-food restorana, optuženi su i Palestinac iz Libanona, Adham Amin Hassoun, kompjutorski programer Sunrisea, i Kifah Wael Jayyousi, školski upravitelj iz Detroita, državljanin SAD-a, rodom iz Jordana.

Savezni tužitelj Brian Frazer kazao je kako su trojica optuženih promicali "nasilni džihad" kroz islamske biltene, lažne humanitarne udruge i fundamentalističko novačenje za terorističke skupine stacionirane u Libanonu, Somaliji, Bosni, Kosovu i Čečeniji 90-ih godina. Prema navodima tužitelja, Hassoun i Jayyousi osiguravali su zrakoplovne karte, vreće za spavanje i satelitske telefone skupinama povezanim s Al Qaidom koje su se borile u tim zemljama, a Padilla se 2000. godine priključio obuci terorista u kampu Al Qaide u Afganistanu. Uhićen je dvije godine kasnije na aerodromu u Chicagu kao svjedok u istrazi napada 11. rujna 2001. Američko pravosuđe sumnjiči ga za zavjeru s ciljem postavljanja radiološke tzv. "prljave bombe" u SAD. Tri i pol godine proveo je vojnom zatvoru kao "neprijateljski borac".

Tužitelji su najavili da među dokazima raspolažu i sa stotinama sati snimljenih telefonskih razgovora između optuženih, od kojih će dio emitirati u sudnici. Suđenje bi trebalo trajati oko tri mjeseca, a ako budu proglašeni krivima, mogli bi biti osuđeni na doživotni zatvor.

Branitelji optuženih odbacili su navode optužnice, ističući kako se radi o iskonstruiranim optužbama za koje nema ozbiljnih dokaza. Padillin odvjetnik Anthony Natale, nazvao je predmet "proizvodom straha", ističući kako je njegov klijent proveo pet godina na Bliskom istoku, gdje je studirao arapski i Kuran, te želio postati imam.

Vezane vijesti

Al-Kaida ostaje stvarna prijetnja za SAD

Al-Kaida ostaje stvarna prijetnja za SAD

Unatoč smrti Osame bin Ladena Al Kaida i dalje ostaje stvarna prijetnja za Sjedinjene Države, rekao je u srijedu američki ministar obrane Leon… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika