15.05.2007. / 10:18

Autor: Nina Tomljanović

BILATERALNI ODNOSI

Mesić o izjavama slovenske nacionalne alijanse

Mesić je Sloveniju pozvao da sve svoje zemljovide pošalje Međunarodnom sudu pravde u Haagu čiju će presudu o granici, ma kakva bila, Hrvatska prihvatiti

Karta hrvatsko-slovenske granice, koju je u Ljubljani predstavila Slovenska nacionalna alijansa Marjana Podobnika, komentirao je u ponedjeljak predsjednik Hrvatske, Stjepan Mesić rekavši: "Nikad nisam volio razgovarati u kategorijama ultimatuma, pa tako i slovenskog ultimatuma. Karte naši prijatelji u Sloveniji mogu crtati kakve hoće, u Sloveniju oni mogu zahvatiti i, recimo, Helsinki, mogu i Rejkyavik, to mene uopće ne interesira", izjavio je predsjednik Mesić za HTV.

Predstavnici Slovenske alijanse kazali su kako je državne granice između dviju zemalja utvrdila još Badinterova komisija.

Mesić je Sloveniju pozvao da sve svoje karte pošalje Međunarodnom sudu pravde u Haagu čiju će presudu o granici, ma kakva god ona bila, Hrvatska prihvatiti.

Na spornoj karti, prema riječima njegovih autora, izneseno je osam neriješenih graničnih točaka između Hrvatske i Slovenije. Podobnik tvrdi da je Slovenija prilikom arbitrarnog određivanja granica u bivšoj Jugoslaviji izgubila djelove teritorija u Istri, Žumberku i Međimurju. Stoga Slovenija od Hrvatske traži joj se ustupi cijeli Piranski zaljev i izlaz na otvoreno more, a u suprotnom prijeti referendumom protiv ulaska Hrvatske u Europsku uniju, za što je već počeo prikupljati potrebnih 40 tisuća potpisa.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika