15.05.2007. / 10:50

Autor: Marijana Zrinjski

NEW YORK

Direktor Svjetske banke optužen jer je povećao plaću svojoj djevojci

Paul Wolfowitz, direktor Svjetske banke optužen je da je prekršio pravila i etička načela Banke jer je unaprijedio i dao povišicu svojoj partnerici Shahi Rize, službenici Banke, stoji u posebnom izvješću Svjetske banke. Wolfowitz tvrdi da je izvješće nepravedno, te da je u slučaju svoje djevojke postupao u dobroj namjeri. Optužio je svoje kritičare kako namjerno rade protiv njega, da nije skrivao ugovor koji je potpisala njegova partnerica, te da je sve činio prema etičkim načelima organizacije.

Njegova je djevojka, nakon što je on preuzeo dužnost direktora Banke, premještena u State Department kako bi se izbjegao sukob interesa, no i dalje je ostala na platnoj listi banke. Njena se plaća povećala za otprilike 50.000 dolara godišnje.Wolfowitz bi se danas trebao opravdati pred Odborom, a odluka o tome hoće li ostati na poziciji direktora trebala bi biti donesena ili u utorak kasno poslijepodne ili srijedu ujutro. U izvješću stoji i da odbor koji se sastoji od 24 člana mora donijeti odluku o tome može li Wolfowitz voditi Svjetsku banku i osigurati napredak u borbi protiv siromaštva u svijetu.

Busheva administracija odmah je stala u obranu Wolfowitza, no mnogi zaposlenici Svjetske banke zatražili su njegovu ostavku.

Vezane vijesti

'Problem Ljubljanske banke mogao se riješiti još 1992.'

'Problem Ljubljanske banke mogao se riješiti još 1992.'

Problem Ljubljanske banke i njezinih štediša u Hrvatskoj mogao je biti riješen još 1992. godine, tvrdi Božo Dimnik, slovenski poduzetnik i lobist, te… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika