15.05.2007. / 11:24

Autor: Nina Tomljanović

RATNI ZLOČIN

Nitko ne zna gdje su Karadžić i Mladić

"Imamo posebne ovlasti u BiH no nemamo ovlasti ući u Srbiju ili Rusiju za koje se nagađa kako kriju optužene", rekao je glasnogovornik stožera NATO-a Derek Chappell istaknuvši kako bi vlasti BiH trebale više koristiti postojeće zakone koji dopuštaju pljenidbu i zamrzavanje imovine optuženika i njihovih pomagača.

Policijske agencije i međunarodne organizacije koje djeluju na području Bosne i Hercegovine, te dužnosnici policije Republike Srpske, stožeri NATO-a i EUFOR-a u Sarajevu još uvijek ne znaju gdje se kriju dvojica najtraženijih haških bjegunaca Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

Ravnatelj Uprave policije MUP-a RS Uroš Pena rekao je kako nema informacija gdje bi se ova dvojica mogla nalaziti.

"Na svaku informaciju pravodobno odgovaramo", kazao je Pena dodajući kako su njegovi policajci u svakom trenutku pripravni obaviti uhićenje ukoliko dobiju pouzdanu informaciju gdje se kriju haški bjegunci.

Iz federalnog MUP-a navode također kako se za ovom dvojicom redovito traga a sve prikupljene informacije o njima ili njihovim pomagačima prosljeđuju Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužiteljstvu BiH.

Glasnogovornik stožera NATO-a Derek Chappell podsjetio je kako su pripadnici te organizacije u protekle dvije godine proveli tridesetak operacija pretrage i prikupljanja obavještajnih informacija.

"Imamo posebne ovlasti u BiH no nemamo ovlasti ući u Srbiju ili Rusiju za koje se nagađa kako kriju optužene", rekao je Chappell istaknuvši kako bi vlasti BiH trebale više koristiti postojeće zakone koji dopuštaju pljenidbu i zamrzavanje imovine optuženika i njihovih pomagača.

Glasnogovornik EUFOR-a Neil Mathieson smatra kako se ne može sa sigurnošću reći niti da su Karadžić i Mladić u BiH niti da nisu.

"Kada bismo znali gdje su naravno da bismo ih odmah uhitili", rekao je Mathieson.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika