15.05.2007. / 13:28

Autor: Nina Tomljanović

ZAGREB

HDZ: Ne brinu nas ankete

Šuker i Vukelić na konferenciji za novinare su istaknuli da pozitivni makroekonomski pokazatelji, kako oni lanjski, tako i oni u prva četiri mjeseca ove godine, za Hrvatsku i njezine građane puno više vrijede nego dnevno politička pitanja

O nedavnim anketama u kojima se pokazalo da je 68 posto građana za promjenu vlasti, HDZ i Vlada se previše ne opterećuju, već provode programe jačanja gospodarstva i ispunjavaju predizborna obećanja, poručili su ministri financija i gospodarstva i članovi Predsjedništva HDZ-a Ivan Šuker i Branko Vukelić.

Šuker i Vukelić na konferenciji za novinare su istaknuli da pozitivni makroekonomski pokazatelji, kako oni lanjski, tako i oni u prva četiri mjeseca ove godine, za Hrvatsku i njezine građane puno više vrijede nego dnevno politička pitanja.

"To (pozitivni pokazatelji) će građani znati vrednovati na izborima. Zna se", kazao je Šuker, a Vukelić je dodao da su i ankete u proljeće 2003. godine govorile kako HDZ nema šanse dobiti izbore, što se pokazalo neistinitim.

Šuker se pohvalio 4,8 postotnim gospodarskim rastom u 2006. godini, rastom industrijske proizvodnje (lani za 4,5 posto, a u prva tri mjeseca ove godine za čak osam posto), sve manjom inflacijom (u prvom tromjesečju na razini od 1,6 posto).

Dodao je da je lani zaposlenost povećana za oko 13 tisuća novozaposlenih, da je anketna stopa nezaposlenosti lani prvi put bila 11,2 posto, a da je u drugom polugodištu 2006. pala na 10,5 posto).

Šuker je naglasio kako "Svi ovi pokazatelji obećavaju dugoročan i kontinuiran razvoj i pokazuju da je ova Vlada u zadnje tri godine uvela reda u javne financije", kazao je Šuker.

Da izneseni pokazatelji daju za pravo biti optimističan glede gospodarskog razvoja Hrvatske smatra i Vukelić, koji ističe da se i ove godine nastavlja trend smanjenja nezaposlenosti - u travnju je bila za 4,5 posto manja nego u ožujku, a za čak 7,9 posto manja nego u travnju 2006. godine.

Vlada stoga procjenjuje da bi, uz učinke turističke sezone, do kraja godine mogli doći na 250 tisuća nezaposlenih, kazao je Vukelić.

Najavio je nove mjere kako bi se smanjilo učešće žena (od 61,2 posto) u ukupnom broju nezaposlenih, poticanje visokog obrazovanja budući da visokoobrazovani s najmanjim postotkom sudjeluju u nezaposlenoj populaciji, kao i sufinanciranje zapošljavanja mladih do 24 godine i starijih od 50 godina, kojih je najviše među nezaposlenima.

Upitan kako Vlada gleda na prijedlog HSU-a o postupnom izjednačavanju mirovina starih i novih umirovljenika, Šuker je odgovorio da konkretan prijedlog još nije vidio, ali da će ga Vlada zasigurno razmotriti i sagledati sve financijske pokazatelje koje sa sobom nosi.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika