15.05.2007. / 18:49

Autor: Kristijan Žibreg, Martina Zeković

POLJSKA

Ustavni sud Poljske poništio zakon o dekomunizaciji

i sud Poljske objavio je odluku o poništavanju kontroverznog zakona o dekomunizaciji na temelju kojega je trebalo provjeriti prošlost sedamstotinjak tisuća Poljaka. Taj je zakon već od 16. svibnja predviđao kazne za osobe koje odbiju ispuniti obrazac o eventualnoj suradnji s bivšom komunističkom tajnom policijom (SB) do 1989. Međutim, objavljivanje odluke ustavnog suda u službenom listu oslobađa ih obveze da ispune izjavu o svojoj prošlosti, budući da je sam tekst obrasca izjave ocijenjen protuustavnim.

U petak je konzervativna vlada, protiveći se odluci suda, odlučila produžiti zbrku koja je nastala oko toga zakona tako što je odgodila njegovo proglašenje, što su neka glasila ocijenila kao "osvetu". Osim toga oko 90 posto osoba na koje se odnosi taj zakon, očekivalo je odluku suda prije nego odluče hoće li ga prihvatiti ili odbaciti.

Predsjednik vlade Jaroslaw Kaczynski je najavio početak radova na izradi novog zakona o dekomunizaciji koji bi mogao omogućiti potpuno otvaranje arhiva bivše tajne policije, ali pročišćenih od osjetljivih informacija koje se tiču privatnog života ljudi.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika