16.05.2007. / 18:00

Autor: Martina Zeković

DOM SPORTOVA

Koncert Gipsy Kingsa u Zagrebu

Po prvi puta pred hrvatskom će publikom 31. svibnja, u zagrebačkoj dvorani Doma sportova, nastupiti Gipsy Kingsi. Glazbenici potekli iz romskih naselja Arles i Montpellier s juga Francuske, zaštitni su znak autentičnog glazbenog izričaja poznatog kao rumba flamenco ili rumba Gitano. Majstorsko gitarističko umijeće i strastvenost u pjevačkom izričaju, uzdigli su Gipsy Kingse od uličnih svirača u Cannesu do svjetskih top ljestvica i prodaje više od 14 milijuna albuma širom svijeta. Nevjerojatan je njihov nezapamćen uspjeh u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje su u kronike ušli kao najprodavaniji francuski sastav Novog kontinenta ikada i možda najpoznatija neamerička grupa, a uspjeh je tim značajniji jer ne pjevaju na engleskom, već na romskom narječju poznatom kao Gitane.

Njihov album The Best of the Gipsy Kings bio je na top listama više od godinu dana, a albumi kao Mosaique, Allegria, Este Mundo, Gipsy Kings Live, Love & Liberté, Tierra Gitana, Cantos de Amor i Volare!The Very Best of Gipsy Kings osigurali su sastavu neprekidan niz uspješnica što su zauzele mjesta na Billboardovim ljestvicama Latino, world music i pop-hitova. Pretposljednji album Roots nominiran je za Grammyja, a posljednji album Pasajero, koji je izašao početkom 2007., osvojio je i publiku i kritiku.

Gipsy Kingsi su članovi obitelji Reyes, što na španjolskom znači kraljevi i po čemu su se naposljetku i nazvali, i obitelji Baliardo. Vodeći vokal Nicolas Reyes sin je proslavljenog flamenco pjevača José Reyesa, koji je s Ricardom Bailardom, znamenitim flamenco gitaristom, poznatijim pod nadimkom Manitas de Plata, činio duo koji je 60-ih i 70-ih prošlog stoljeća bilježio višemilijunsku prodaju svojih albuma te oduševio Johna Steinbecka, Charliea Chaplina, Pabla Picassa, Milesa Davisa i Salvadora Dalija.

Vezane vijesti

2cellos oduševili na domaćem terenu

2cellos oduševili na domaćem terenu

Karizmatični virtuozi napokon su nakon mnogobrojnih svjetskih samostalnih turneja i turneja sa Sir Eltonom Johnom, došli napokon i na jednu od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika