16.05.2007. / 09:48

Autor: Stjepan Marković

AFERA BRODOSPLIT

Uprava umanjila prikazane gubitke

Brodosplit je u 2006. prodao proizvoda u vrijednosti 1,3 milijarde kuna, no istodobno su realizirali i 2,06 milijardi kuna troškova

Splitsko brodogradilište je prema nalazu Fine u 2006. godini povećalo gubitke za 40 posto, javlja Večernji list. Gubitci koji su 2005. godine iznosili 247 milijuna kuna u godinu dan povećani su na 345 milijuna kuna. Ove brojke službeno je objavila Uprava brodogradilišta.

Nakon preuzimanja vlasti 2003. godine HDZ je u splitskom brodogradilištu postavio novu upravu i nadzorni odbor. Nakon otkrivanja afere iz koje se vidjelo da se nepovoljnim ugovorima splitski škver oštetio za 5 milijuna dolara pokrenuta je istraga, a smijenjena je Uprava s Goran Vukasović i Ante Luetić na čelu te Nadzorni odbor Brodosplita kojemu je na čelu bio ministar gospodarstva Branko Vukelić.

Neovisna analiza pokazala je da su stvarni gubitci brodogradilišta puno veći. Za analizu su uzete samo značajne brojke, bez vanjskih utjecaja poput kretanja tečaja dolara, mijenjanja cijene čelika i ostalog. Brodosplit je tako u 2006. prodao proizvode u vrijednosti 1,3 milijarde kuna, no istodobno su realizirali 2,06 milijardi kuna troškova. Iz ovoga se vidi da su stvarni gubitci u Brodosplitu u 2006. godini iznosili 696 milijuna kuna, ako se od tog iznosa oduzme 57 milijuna kuna državnih subvencija dobiva se stvarni iznos gubitka od 639 milijuna kuna.

Ukupne obveze škvera porasle su za 528 milijuna kuna, dok su neto nadnice i plaće u godinu dana pale 6,3 posto. Samo za sirovinu i materijal Brodosplit je potrošio 88,5 posto prihoda od prodaje. U Uljaniku se na primjer za istu stvar potrošilo 60 posto prihoda. U analizi se postavlja pitanje zašto Brodosplit materijal plaća toliko skuplje nego Uljanik. Analiza završava konstatacijom: "Bez osvrtanja na računovodstvenu akrobatiku jasno je, na žalost, da su negativni trendovi u poslovanju splitske brodogradnje sveprisutni i da nema naznaka ozbiljnijeg oporavka."

Vezane vijesti

Milanović neaktivan, Čačić u prvom planu

Milanović neaktivan, Čačić u prvom planu

Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista i bivši ministar gospodarstva, Ljubo Jurčić, izjavio je kako sadašnja Vlada ne poduzima prave mjere kako bi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika