16.05.2007. / 17:50

Autor: Martina Zeković

VIJEĆE SIGURNOSTI

Visoki predstavnik za BiH predložio Dan Srebrenice

U znak trajnog sjećanja na tragična zbivanja u Srebrenici 1995. godine, visoki predstavnik za BiH Christian Schwarz-Schilling zatražio je u srijedu pred Vijećem sigurnosti UN-a da svjetska organizacija utemelji dan posvećen Srebrenici u znak, priopćeno je iz Ureda. Taj je prijedlog dao u sklopu redovnog izvješća o stanju u BiH. On je izvijestio Vijeće sigurnosti da je "radikalna retorika zatrovala politički ambijent u BiH" i prije presude Međunarodnog suda pravde (ICJ) kojom je utvrđeno da je u Srebrenici počinjen genocid a nakon presude to pitanje je posebice aktualizirano te da su "neodgovorni političari nemilosrdno politički manipulirali pitanjem Srebrenice". Pravi pristup, kako kaže, bio bi poboljšati uvjete života u tom gradu ali i osigurati da vlasti Srbije u cijelosti surađuju s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Predsjedniku Srbije Borisu Tadiću, Schwarz-Schilling je napisao pismo u kojem traži objašnjenje o tome što ta zemlja čini kako bi osigurala punu suradnju s Haškim tribunalom no srbijanski predsjednik na to pismo nikada nije odgovorio. "Vjerujem da Vijeće sigurnosti treba vrlo ozbiljno razmotriti pitanje kako navesti Srbiju da provede presudu Međunarodnog suda pravde", rekao je Schwarz-Schilling.

Vezane vijesti

Dan narcisa: Karcinom dojke i dalje u porastu

Dan narcisa: Karcinom dojke i dalje u porastu

U Hrvatskoj je 2008. bilo 2500 žena koje su oboljele od karcinoma dojke, 2009. od njega je umrlo oko 900 žena, a bolest je i dalje u porastu,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika