16.05.2007. / 19:22

Autor: Nina Tomljanović

POZIV ZNANSTVENIKA

Hitna akcija oko klimatskih promjena

Početkom godine znanstvenici su upozorili da će prosječna globalna temperatura u ovome stoljeću porasti između 1,8 i 4 stupnjeva Celzijevih zbog korištenja fosilnih goriva, što će uzrokovati poplave, gladi i oluje i ugroziti živote milijuna ljudi

Čelnike najbogatijih zemalja, u srijedu su pozvali najpoznatiji svjetski znanstvenici da se prestanu prepirati oko globalnog zagrijavanja te da umjesto toga nešto hitno poduzmu.

Znanstvene akademije zemalja članica skupine G8 - Velike Britanije, Sjedinjenih Država, Rusije, Francuske, Njemačke, Kanade, Japana i Italije - kao i pet velikih zemalja u razvoju - Južne Afrike, Indije, Kine, Brazila i Meksika - uputile su taj apel pred summit skupine G8 u Njemačkoj idući mjesec na kojem najvjerojatnije neće doći do pomaka.

"Hitnost situacije znači da sada treba donijeti teške odluke kako bi se smanjile emisije CO2", kazao je Martin Rees, predsjednik britanskog Kraljevskog društva.

"Tada se mnogo može postići pozitivnim promjenama kao što su razvoj novih tehnologija ili učinkovitije korištenje već postojećih sustava", dodao je.

Početkom godine znanstvenici su upozorili da će prosječna globalna temperatura u ovome stoljeću porasti između 1,8 i 4 stupnjeva Celzijevih zbog korištenja fosilnih goriva, što će uzrokovati poplave, gladi i oluje i ugroziti živote milijuna ljudi.

Njemačka, koja ove godine predsjeda skupinom G8, pokušat će na summitu 6. do 8. lipnja progurati snažnu izjavu kojom bi se poručilo da se nešto mora poduzeti kako bi se porast prosječne globalne temperature u ovome stoljeću ograničio na dva stupnja Celzijevih iznad predindustrijskih razina.

Također želi da se na sastanku postigne dogovor da se do 2050. emisije CO2 smanje za 50 posto u odnosu na 1990. godinu te o poticanju trgovanja kvotama za emisiju CO2 kako bi se podigle cijene emisija i time promovirale čiste tehnologije.

Sjedinjene Države i Kanada protive se postavljanju bilo kakvih ciljeva i rokova i odbacuju pozive na globalno trgovanje kvotama CO2 smatrajući da bi se time neizravno prihvatila ograničenja za emisije CO2.

Čelnici Kine, Meksika, Indije, Brazila i Južne Afrike nazočit će sastanku u Njemačkoj.

Vezane vijesti

Njemačka odolijeva zahtjevima 'saveznika'

Njemačka odolijeva zahtjevima 'saveznika'

Gotovo tragikomično izgledali su napisi u anglosaksonskim medijima ovog vikenda u kojima su izvjestitelji i komentatori, u nekoj čudnoj mješavini… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika