17.05.2007. / 08:49

Autor: Nina Tomljanović

NEW YORK

Ban Ki-Moon poziva palestinske frakcije na prekid nasilja

"Glavni tajnik poziva sve palestinske frakcije na trenutačni prekid nasilja. On poziva predsjednika Mahmuda Abasa, premijera Ismaila Haniju i vladu palestinske samouprave da okončaju nasilje i uspostave mir"

Ban Ki-moon, glavni tajnik UN-a pozvao je palestinske frakcije da odmah prekinu nasilja u Gazi i raketne napade na Izrael, rekla je u srijedu njegova glasnogovornica Michele Montas.

Bana "duboko zabrinjava eskalacija nasilja u pojasu Gaze i sve veći broj žrtava", rekla je ona u priopćenju.

"Glavni tajnik poziva sve palestinske frakcije na trenutačni prekid nasilja. On poziva predsjednika Mahmuda Abasa, premijera Ismaila Haniju i vladu palestinske samouprave da okončaju nasilje i uspostave mir", stoji u priopćenju.

Ban "podsjeća strane na obvezu da djeluju strogo u skladu s međunarodnim pravom i ljudskim pravima i da osiguraju nesmetano izvođenje humanitarnih operacija", zaključuje se.

U srijedu su palestinski suprostavljeni pokreti ponovno pozvali svoje borce na prekid vatre nakon jako krvavog dana u Gazi, gdje je 14 Palestinaca ubijeno u sukobima. Izraelsko zrakoplovstvo je usporedno s tim izvelo dva napada u pojasu Gaze i ubilo četiri člana Hamasa, a premijer Ehud Olmert je naredio vojsci da "oštro odgovori" na palestinske raketne napade na jug zemlje. U šest dana nasilja u Gazi poginula je 41 osoba, a stotinjak je ranjeno.

Vezane vijesti

Video: Nesmetano pucanje po Palestincima

Video: Nesmetano pucanje po Palestincima

Video koji je objavila izraelska grupa za ljudska prava prikazuje, kako se čini, naseljenike kako pucaju na skupinu palestinskih prosvjednika dok… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika